0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Arkivfoto af Dongs forhenværende bioetanolanlæg i Kalundborg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Ørsted svarer kritikere: Vi forlænger ikke levetiden på biomasseværker

Ørsted vil fange CO2-udledning fra halm- og flisfyrede anlæg, skriver Jens Andersen Grymer, vice president med ansvar for CO2-fangst i Ørsted, i dette svar til fem ngo’er.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Ørsted planlægger vi at etablere CO2-fangst på et 100 MW anlæg på Avedøreværket, der udelukkende fyrer med halm fra de omkringliggende marker, samt på vores flisfyrede anlæg, Asnæsværket, som primært fyrer med flis fra Danmark og nærområderne. Vi kan være klar til at fange og lagre 400.000 ton CO2 allerede i 2025, som også er målet med den politiske aftale om CO2-fangst og lagring (CCS).

Vi ser CCS som en fleksibel mulighed for at lagre biogen CO2 og levere negative emissioner, imens vi opbygger Power to X-muligheder i Danmark. Med negative emissioner kan man effektivt trække CO2 ud af atmosfæren, hvilket er et tiltag, der er påpeget af blandt andre Klimarådet og FN’s klimapanel som værende afgørende for at kunne bremse klimaforandringerne i tide.

Vi forlænger ikke levetiden

Nogle ngo’er udtrykker bekymring for, at CO2-fangst og lagring på vores kraftvarmeværker vil medføre et øget biomasseforbrug i Danmark, eftersom det vil give incitament til at levetidsforlænge værkerne. Det er ikke tilfældet.

Vores planer om CO2-fangst kommer ikke til at påvirke levetiden på vores biomassefyrede kraftvarmeværker. Vi kigger på etablering af CO2-fangst på de kraftvarmeværker, der har lang levetid igen, og som er tilpasset den fremtidige efterspørgsel efter el, varme og systemydelser i et energimarked, der i stigende grad skal elektrificeres.

Biomasseforbruget falder

Biomasseforbruget i Danmark vil falde i takt med den stigende elektrificering af varmeproduktionen. Men ifølge Energistyrelsen vil Danmark fortsat have behov for en vis mængde bæredygtig biomasse til i samspil med varmepumper, elkedler og Power to X-anlæg at sikre den høje forsyningssikkerhed, som danskerne er vant til.

At vi etablerer CO2-fangst på nogle halm- og flisfyrede anlæg, som alligevel skal levere el, varme og systemydelser i en årrække, betyder hverken, at vi levetidsforlænger biomasseværkerne, eller at vi kommer til at bruge mere biomasse i Danmark.

For de steder, hvor der er behov for biomassefyrede enheder, kan det give god mening at opsamle CO2’en og enten lagre den eller udnytte den.

Bæredygtig biomasse

Den biomasse, der anvendes som brændsel på Ørsteds kraftvarmeværker, kommer enten fra lokale marker eller fra bæredygtigt forvaltede produktionsskove og består af resttræ, som for eksempel savsmuld fra savværker, skæve træer eller restprodukter fra udtynding af skovene. Dette træ er af for lav kvalitet til at kunne bruges i bygge- eller møbelbranchen.

Enten kan man lade resttræet rådne op i skoven, man kan brænde det af i skoven for at give plads til genplantning, eller man kan tage det ud af skoven og bruge det for eksempel som erstatning for gas og kul i energiproduktionen.

Træet vil udlede samme mængde CO2, når det rådner i skoven, som når det bruges som brændsel. Alt det resttræ, som Ørsted køber, kommer fra skove i vækst. Det betyder, den CO2, der udledes, når resttræet omdannes til energi, optages af skoven igen.

Nogle ngo’er påstår med henvisning til et studie fra Københavns Universitet, at CO2-fangst fra biomassefyrede kraftvarmeværker ikke leverer negative emissioner, da der er en tidsforskydning fra CO2-udslippet ved forbrænding versus CO2-optaget ved træernes vækst. Det er ikke korrekt. Der er bred enighed blandt forskere, herunder i FN’s klimapanel, om, at CCS fra biomasse kan levere negative emissioner.

Københavns Universitets studie redegør for forsyningssektorens optag og udledninger i de næste 100 år. Derfor er det misvisende at fokusere på resultaterne for et eller ti år. Det er i årtierne efter, at de store optag finder sted i skoven, og tager man det med, viser studiet et helt andet billede. Nemlig at biomasse er klimavenligt. Det er summen af CO2-udledninger ind til år 2100, som er afgørende for klimaforandringerne.

Vores vurdering er, at behovet for bæredygtig biomasse til Ørsteds kraftvarmeværker fremadrettet vil kunne dækkes af halm og flis primært fra Danmark og nærområderne. Vi har derfor besluttet at reducere brugen af importerede træpiller fra 2030, i takt med at de eksisterende træpillefyrede anlæg er udtjente, og vi er allerede i gang med at øge andelen af dansk flis på de flisfyrede kraftvarmeværker.

Ideel infrastruktur

Både Asnæsværket og Avedøreværket er placeret med en ideel infrastruktur, da de er koblet til elnettet og fjernvarmenettet og har egne havne. De kan dermed fungere som knudepunkter for håndtering og udskibning af både CO2 og grønne brændstoffer. De to kraftvarmeværker kan også stå for udskibning af andre aktørers CO2, og vi er allerede i dialog med andre CO2-udledere om mulige samarbejder.

Vi har erfaringen, der skal til for at fange CO2, og vi har de faciliteter, der skal til for at skabe Danmarks første CO2-hubs.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dkVi forlænger ikke levetiden

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce