0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Parlamentet kunne have gået efter at udfase flere gratis CO2-kvoter

Et flertal tegner sig for et kompromis om EU’s CO2-kvotesystem, men det kunne have været grønnere, skriver Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I dag, onsdag, stemmer vi i EU-Parlamentet i en af den slags afstemninger, der gør mig både trist og arrig.

Jeg er trist, fordi vi endnu engang ser, at klimaet ikke vægtes højt nok. Og jeg er arrig, fordi det sagtens kunne have været gjort meget grønnere, meget mere klimavenligt – og fordi stemmerne til at tage denne vej ville have været der.

Men nogle af dem, der ellers priser sig selv som grønne, har aktivt valgt den mindst ambitiøse vej.

Lad mig forklare det lidt nærmere:

I EU-Parlamentet skal vi endnu engang stemme om kvotehandelssystemet ETS, og klimatolden CBAM.

Vi skal stemme igen, fordi forhandlingsmandatet i første omgang blev forkastet – af en alliance der centrerede sig om vores gruppe (Venstrefløjsgruppen), De Grønne og den socialdemokratiske gruppe.

Mandatet blev forkastet, fordi det ganske vist var lidt mere ambitiøst, end hvad EU-Kommissionen havde foreslået, men samtidigt en del mindre ambitiøst end hvad man allerede havde indgået aftale om, i Miljøudvalget.

Men.

For desværre er der et men. Efter pres fra industriens venner i de konservative (EPP) og liberale (Renew Europe) grupper, ser det nu ud til at den socialdemokratiske gruppe (S&D) har givet sig og villigt sluger en mindre ambitiøs vej frem, end hvad man ellers havde krævet og indgået kompromis om.

Det er ikke blot trist; det er forargeligt.

Selv om det mandat, der skal stemmes om, ganske vist er en smule bedre end det, EU-Kommissionen oprindelig havde foreslået, så er det som sagt langt mindre klimavenligt, end hvad man allerede havde indgået aftale om.

Helt konkret snakker vi om, at EU-Kommissionen havde foreslået et reduktionsmål på 61 procent (reduktionsmålet for kvotesektoren, hvilket bestemmer udfasning af gratiskvoter, red.), og det kompromis, der ser ud til at gå igennem, er på 63 procent – men i Miljøudvalget var man blevet enig om 67 procent. Det er en bestemt ikke en ubetydelig forskel.

Flertal

At det sker er i sig selv slemt nok, men endnu værre er det faktum, at stemmerne havde været der til at være grønnere. Det viste vores sidste afstemning klart. Jeg synes derfor, at den socialdemokratiske gruppe, og de af dens medlemmer der måtte følge partilinjen, klart svigter deres egne paroler og løfter.

De europæiske socialdemokrater er dog langt fra de eneste, der svigter, for tænk tilbage på sidste EU-Parlamentsvalg i 2019, og alle dem der dengang påstod at ville klimaet. Flere af dem har aktivt støttet at vælge den mest udvandede vej frem – og har valgt det, selv om de kunne se, at der kunne været skabt et grønnere flertal. Det er at svigte klimaet, svigte sine vælgere og svigte sine egne løfter.

Jeg ved ikke, hvad de partier skal gå til valg på næste gang, men én ting er sikkert: De kan ikke længere troværdigt påstå, at de er klimaets venner. For sådan her opfører venner sig ikke.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce