0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Extension Rebellion
Foto: Extension Rebellion
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Extinction Rebellion svarer på Folkemøde-kritik: Vi er ikke ekstremister. Vi er i en ekstrem situation

Der er masser af mulighed for at følge med i klimadebatten hele året, og Extinction Rebellion tog til Bornholm for at sætte fokus på den ekstreme kriser, skriver talsperson Signe Vad i en replik til Søren Büchmann Petersen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark er et af de små rige lande i det globale nord, vi har ressourcer til at forske i omstilling, og det er smukt, at vi arbejder på at hjælpe os alle.

Men den klimakatastrofe, vi står med, er så meget større end Power to X og CCS (CO2-fangst, red.). Det er også en biodiversitetskrise; og det er ikke mindst en krise, hvor alle disse ting påvirker hinanden og hænger sammen, en økosystem-krise.

Verden trues af katastrofale følger af økosystemkrisen, vi har tre år til at vende skuden, skriver FN’s IPCC-panel af klimaforskere. I Extinction Rebellion står vi sammen med forskerne om at stoppe vækst-paradigmet og beskytte den natur og de ressourcer, som er tilbage, hvis vi skal undgå klimakollaps.

»Ingen grad af teknologisk fremskridt kan gøre økonomisk vækst, som vi er vant til at måle den, mulig i det uendelige. Vi kommer ikke uden om, at vores økonomi er en økonomi med grænser, ligesom den biosfære, vi er del af, er det.«

Det skriver den førende Økonom Sir Partha Dasgupta, Professor Emeritus of Economics at the University of Cambridge, i 2019 i rapporten ’The Economics of Biodiversity’ bestilt af det Britiske finansministerium.

Omfanget af verdensystem-krisen og de handlinger, der bliver gjort af vores og andre politikere i det globale nord, er absurd vage.

D. 4. april sagde FN’s generalsekretær på IPCC-pressemøde, at vi er en meget alvorlig situation, og at vi har tre år til at vende skuden og otte år til at reducere vores udslip 43 procent globalt. Vi er de rigeste 10 procent, som udleder 50 procent af CO2’en og Danmark er sammen med Bangladesh de lande med mindst vild natur (vi har en procent vild natur).

TotalEnergies på Folkemødet

På Folkemødet i to paneldebatter sad det franske fossilfirma TotalEnergies, (som lige nu bygger på den længste olierørledning i verden) inviteret af Københavns Universitet.

Til Folkemødet er det meningen, at folket møder hinanden og diskuterer de største udfordringer vi står overfor. Desværre er det mest af alt direktører og politikere, der får ordet, og klimakrisen bliver reduceret til en diskussion om, hvilke techno-fix der kan bringe flest penge i kassen.

Vi har lokalt og globalt demonstreret, debatteret, underskrevet og lavet sjove happenings, men vi er stadig på vej mod klimakollaps globalt. I Danmark er vi sikre på, at vi er meget bæredygtige, men vores overshoot dag (den dag vi har brugt vores del af ressourcerne det år) var 28. marts i år. Resten af året ’låner vi af fremtiden’, og det har vi gjort i mange år.

Når vi forstyrrer den offentlige debat, er det fordi den bliver til endnu mere bl.a. bl.a. bl.a. Debatten kører på DR 2 året rundt, og alle politikkere formidler deres budskaber i medier og på sociale medier, alle har mulighed for at finde ud af, hvad de mener. Og de har haft år til at ændre kurs, sige sandheden om klimakatastrofens alvor og gøre det der skal til, når man står foran et muligt kollaps.

Extinction Rebellion tog til Folkemødet for at få sat realiteten på dagsordenen: At direktører og politikere bruger Folkemødet på at fortsætte deres dommedagskurs, mod befolkningens ønsker. Folkemødet er, ligesom vores demokrati, blevet kapret af magteliten – Extinction Rebellion kræver et opdateret demokrati.

Vi kræver reel magt til klimaborgertinget.

Klimaborgertinget er en gruppe på 99 tilfældigt udvalgte borgere, der er repræsentative for den danske befolkning. Efter en proces på et halvt års vidensdeling og samtale er de kommet med anbefalinger om blandt andet at prioritere klimahandling over økonomisk vækst, at reducere det animalske landbrug og at genoverveje motorvejsprojekterne. De har fremlagt anbefalinger i to omgange, men regeringen har valgt ikke at lytte.

Vi er ikke ekstremister – vi er i en ekstrem situation – hvor magthavere ignorer sandsynligheden for klimakollaps – det er ekstremt.

Vi benytter de samme fredelige metoder, som andre borgerrettigheds-bevægelser benyttede til at ændre undertrykkende og diskriminerende lovgivning; vi bruger mere fredelige metoder end arbejderbevægelsen benyttede, når de skulle kæmpe for ordentlige arbejdsforhold, når vi kæmper for en fremtidig planet som er til at leve på.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere