Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningDen kæmpestore vindmøllepark i Nordsøen er en fantastisk nyhed for den grønne omstilling, Danmarks klimamål og erhvervslivet i Sydjylland. Ingen tvivl om det.
Esbjerg-erklæringen vil komme til at ændre meget for Danmark og de lande, som er med i aftalen.
Det er en aftale, som også vil skabe tusindvis af klima-arbejdspladser. Det er ganske givet. Udbygningen af Esbjerg Havn og produktionen af de mange kæmpe havvindmøller kræver arbejdskraft i en periode, hvor ledigheden er lav.
Samtidig mangler virksomhederne hænder. Den grønne omstilling kommer til at mangle hænder, hvis vi skal i mål med det, som bliver kaldt verdens mest ambitiøse klimamål. Vi kommer til at mangle ingeniører, maskinmestre, montører, elektrikere, smede, it-folk, vindmølleoperatører og meget, meget mere.
Nu skal der bygges en kolonorm vindmøllepark i Nordsøen.
Samtidig skal der bruges arbejdskraft, når Green Hydrogen Systems i Kolding skal omdanne vind til brint, og når European Energy i Aabenraa skal udnytte solens energi på Nordens største solcelleanlæg. Overalt i det sydjyske findes der leverandører og virksomheder, der er vigtige brikker en klimavenlig energi. Derfor er det helt afgørende, at vi tager udfordringen med arbejdskraft op i de grønne vækstambitioner.
Ellers bliver klimaambitionerne svære at nå.
Ganske vist er der lang tid til, at Nordsøens vindmøllepark står færdig, og derfor kan ledighedskurven endnu nå at ændre sig.
Alligevel tillader vi os at påpege nogle væsentlige faktorer:
- Manglen på ingeniører virker konstant.
- Vindmøllebranchen efterlyste allerede for to år siden arbejdskraft og to ud af tre hentede arbejdskraften i udlandet.
- Udviklingen i Ukraine skubber os væk fra gas og olie, så der skal tænkes i nye løsninger.
- Vi får stadig for få igennem uddannelsen til faglærte.
Det er vigtigt for hele energibranchen, at der bliver et større grundlag at rekruttere fra. Lige nu snakker vi kæmpevindmøller. Vi kunne lige så godt nævne solcelleanlæg, brintproduktion, jordvarme (geotermi), bølgekraft eller bioenergi, som alle kræver arbejdstagere med grønne kompetencer.
Arbejdstagere, som vi mangler for at løfte den grønne omstilling. Arbejdstagere, som skal sikre, at Danmark forbliver en førende nation inden for grøn energi og sektorkobling.
Derfor er det vigtigt, at vi sikrer de bedste rammebetingelser for kvalificeret arbejdskraft:
- Erhvervsuddannelser skal tales op som et stærkt alternativ til gymnasiet.
- Vores dygtige ingeniører skal blive i Danmark - pæredanske såvel som internationale.
- Der skal være kompetenceforløb for medarbejdere eller virksomheder med energiambitioner.
- International arbejdskraft skal i gang med det samme – uden for meget besvær og bureaukrati.
Det skal vi huske. For arbejdstagerne er dem, der skal bruge fremtidens teknologi, lave beregningerne og få fremtidens energiløsninger til at supplere hinanden, så vi kan ændre tingene – i klimaets navn.
Glem ikke hænderne til den grønne, klimavenlige energi.
Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar