0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Arnbo/DI
Foto: Thomas Arnbo/DI
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Lærke Flader: Mangel på træ betyder rødt lys for grøn omstilling

Danmarks adgang til klimavenligt træ er under massivt pres. Konsekvensen kan blive et reelt stop for CO2-reducerende produkter og løsninger, skriver Lærke Flader, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tænk lige, hvis vi havde adgang til et råstof, der sugede CO2 ud af atmosfæren allerede i sin fremstilling. Et materiale, der kunne fungere som CO2-bank, når det blev omformet til produkter. Hvis det også var evigt fornybart, ikke krævede årevis af teknologisk udvikling, men virkede effektivt nu og her? Og hvis det ovenikøbet var godt at arbejde med, så smukt ud og var rart at være i nærheden af? Kort sagt et råstof, som kunne få de hedeste lavkarbon-drømme til at gå i opfyldelse.

Træ kan det hele og er råstoffet, den grønne omstilling drømmer om. Det er helt enkelt et af de bedste klimakort, vi har på hånden. Og med alle de suveræne egenskaber træet besidder, kan det ikke komme bag på nogen, at der allerede er rift om råstoffet, og at efterspørgslen kommer til at stige markant og globalt i takt med, at verden skal omstille sig bæredygtigt. Vi skal kort sagt have meget mere skov, mere træ til produktion, og det kan kun for langsomt.

Træ vælges fra

Ruslands invasion af Ukraine har sat turbo på presset på træ og har skabt en mangelsituation. Forsyningskæderne til Ukraine – som traditionelt set leverer halvdelen af Danmarks forbrug af egetræ – er brudt, og med sanktionerne mod Rusland er import af russisk træ og dermed en tredjedel af verdens certificerede skovareal ikke længere en mulighed.

Det betyder, at danske virksomheder akut har problemer med at indkøbe træ, betaler meget mere for det og siger nej til nye kunder og ordrer. Virksomhederne mister omsætning, forbrugerne får lange ventetider