0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Radikale Venstre
Foto: Radikale Venstre
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Radikal: SF og Ø blokerer for plantebaseret valgmulighed i daginstitutioner i København

Det havde været muligt at gå længere for at få plantebaserede alternativer i daginstitutioner i København, skriver Katrine Kildgaard, medlem af Borgerrepræsentationen for Radikale Venstre, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Stik imod partiernes egen politik på Christiansborg ville SF og Enhedslisten i København ikke sikre en plantebaseret valgmulighed i kommunens daginstitutioner. De ville kun stemme for, hvis daginstitutioner blev undtaget. Det er virkelig ærgerligt, for det er her, mange familier oplever de største problemer, hvis de ønsker, at deres børn skal spise plantebaseret.

SF argumenterer for, at ændringen af forslaget er for børnenes skyld, med udgangspunkt i Fødevarestyrelsens retningslinjer, men de må have læst retningslinjerne som fanden læser biblen. For ifølge retningslinjerne står der, at man godt kan servere plantebaseret for børn, hvis der har været en diætist inde over.

Vi skal selvfølgelig sørge for, at vores børn får den kost og næring, de har brug for. Derfor stod der også i det oprindelige forslag at, at køkkenerne i kommunes daginstitutioner skal følge gældende retningslinjer fra Fødevarestyrelsen for at sikre, at børnene vil få den nødvendige næring, når de spiser i daginstitution.

SF argumenterer endvidere for at undtage kommunens daginstitutioner fra at skulle kunne servere plantebaseret mad med bekymringen om, at det vil øge madspildet i de små køkkener. Heller ikke her holder deres argumentation, da forslaget i sin oprindelige form også havde taget højde for de små køkkener, så de kun skulle servere et plantebaseret alternativ, hvis en borger aktivt beder om det.

Der var allerede taget højde for alle SF’s bekymringer i det oprindelige forslag.

Det bliver kun mere mystisk, da Rasmus Steenberger, partiets egen børne- og ungdomsordfører, udtaler, at han ikke kan afvise, at SF på et senere tidspunkt vil gå med til at udbrede kravet om et plantebaseret alternativ til daginstitutioner.

Hermed forsvinder al fornuft og argumentation for at ændre på forslagets oprindelige form, hvor også børnefamilierne kunne få lov til frit at vælge den grønne valgmulighed. Det har man også lige vedtaget, at man kan i Aaalborg Kommune. Det er altså ikke de gode argumenter, der har afholdt SF og Ø fra at stemme for, men derimod politisk vilje til at gøre det nemt for alle at tage det grønne valg.

Svar fra Enhedslisten

Enhedslisten har fået forelagt kritikken.

Katrine Hassenkam, ordfører på sagen og medlem af Børne- og Ungdomsudvalget for Enhedslisten svarer, at partiet støtter en omlægning til mere plantebaseret kost og medgiver, at politikerne kan være mere ambitiøse i »de store kommunale køkkener«.

»Men vi lægger også meget vægt på princippet om nærdemokrati og brugerinddragelse. Vi mener, at man skal værne om den lokale medbestemmelse og respektere det frivillige arbejde, der laves lokalt, at for eksempel lokale forældrebestyrelser har kendskab til og ret til indflydelse på deres område,« skriver Katrine Hassenkam.

»Der er allerede sket store ændringer af frivillighedens vej, uden at vi har været nødt til at diktere ens standarder inde fra Rådhuset. Vi tror faktisk på, at de største og mest varige forandringer sker med brugerinddragelse. Vi skal være mere ambitiøse end blot at give enkeltindivider lov til at vælge plantebaseret. Vi har brug for at skabe grundlæggende forandringer, og så er det vigtigt, at vi har borgerne med, så de føler, at omstillingen til mere plantebaseret også er deres projekt,« skriver hun.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce