0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Energiteknolog skar energiforbruget på én skole med 100.000 kroner. Hvorfor er hans uddannelse ikke særlig kendt?

Den grønne skattereform er en stærk aftale, men vi er også nødt til at være lidt lavpraktiske imellem alle skåltalerne: Hvem skal løse alle de grønne arbejdsopgaver, spørger Tekniq og TL i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tirsdag 5. juli er en voldsom vigtig dato. Her vil knap 100.000 håbefulde unge sende deres ansøgning om optagelse på en uddannelse. Det er en vigtig dato for den enkelte unge, men det er samtidig også en enorm vigtig dato for samfundet generelt.

For vi står over for en massiv og omfattende grøn omstilling, og vi har i den grad brug for tekniske hænder til at løse de konkrete opgaver, som vi står over for. De mangler lige nu – og de kommer i den grad til at mangle i fremtiden.

Tidligere på måneden fremlagde den grønne tænketank Concito og Mandag Morgen en analyse om den grønne omstilling og behovet for arbejdskraft. Konklusionen er, at i perioden fra 2025 til 2030 vil den samlede efterspørgsel stige fra cirka 30.000 til cirka 50.000 nye job årligt. De fleste vil være i private virksomheder.

Det er rigtig mange mennesker, og det er hævet over enhver tvivl, at hvis vi ikke omstiller og tilpasser vores uddannelser og arbejdsmarked til den grønne og digitale omstilling, så når vi ikke i mål med de grønne ambitioner – der er simpelthen ikke hænder nok til at løfte alle vores ambitioner.


Derfor er det nødvendigt med langt mere fokus på de tekniske akademiuddannelser. For eksempel energiteknologer, miljøteknologer, automationsteknologer, produktionsteknologer og procesteknologer. Det er ikke de mest kendte uddannelser, men ikke desto mindre er det uddannelser, der spiller en kæmpe rolle for den grønne omstilling. Og samtidig skal vi få uddannet endnu flere el- og vvs-installatører.

Alle disse faggrupper er centrale i den grønne omstilling.

Energiteknologs kæmpe gevinst

Lad os komme med et eksempel: En energiteknolog – og det kunne også have været en vvs-installatør – arbejdede med at overvåge energiforbruget på København Kommunes skoler og institutioner, og på bare én skole skar han energiforbruget med 155 megawatttimer om året, svarende til 100.000 kroner i el.

Det gjorde han blandt andet ved at indstille ventilerne, sænke varmekurven og indsætte temperaturmålere i alle lokalerne. Simpelt, men uhyre effektivt. Tænk på potentialet på landsplan.

Desværre virker det til, at uddannelserne, som ligger mellem erhvervsskolerne og universiteterne, er ude af bevidstheden hos politikere, vismænd og meningsdannere.

Vi er heldigvis i fællesskab lykkedes med at sætte erhvervsskolerne på dagsordenen, og de fleste er efterhånden klar over, at vi kommer til at mangle dygtige tømrere, VVS’ere, elektriker og smede fra erhvervsskolerne.

Det samme er desværre ikke tilfældet med akademiuddannelserne, selv om vi ved, at uddannede på erhvervsakademierne oftere arbejder inden for grøn omstilling og bæredygtige løsninger sammenlignet med andre uddannelser.

Den manglede forståelse og kendskab om de samfundsvigtige uddannelser på erhvervsakademierne risikerer at få færre unge til at vælge denne uddannelsesvej efter en erhvervsuddannelse eller gymnasiet. Det vil være et skridt i den forkerte retning. Vi er nødt til at fokusere på og uddanne den teknologiske talentmasse – for uden dem, kommer vi ikke i mål.

Lige nu skriger virksomhederne efter nøglemedarbejdere til den grønne omstilling, og det skrig vil stige i styrke i de kommende år. Hvis Danmark skal nå de politiske visioner med en 70 procent CO2-reduktion i 2030, spiller kvalificeret arbejdskraft en væsentlig rolle. Derfor står vi over for nogle væsentlige og afgørende beslutninger i de kommende år. Vi er nødt til at sikre en kontinuerlig strøm af nyuddannede grønne, digitale, kreative specialister, som arbejdsmarkedet hungrer efter.

Vi håber, at rigtig mange søger de tekniske, grønne uddannelser på tirsdag, men det er ikke nok at krydse fingre og håbe på de unge. Vi er nødt til at fokusere markant mere på at få flere ind på den nødvendige uddannelser i de kommende år.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere