0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SF
Foto: SF
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

SF svarer på kritik fra RV: Vi lytter til sagkundskaben om plantebaseret kost til børn

Rasmus Steenberger, SF i København, svarer her på kritik fra Radikale Venstre, som mener, at kommunen skulle have tilbudt vegansk alternativ til børn i daginstitutioner.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er vigtigt for os i SF, at de beslutninger vi træffer er baseret på den viden, vi har til rådighed. Således også i forhold til at tilbyde plantebaseret kost til de mindste børn.

Det er nu engang sådan, at myndighederne ikke anbefaler vegansk kost til børn under to år. Og vi har ikke penge til at ansætte en hær af diætister nu og her. Derfor er det nødvendigt at mellemlande et sted, hvor vi starter med alle andre områder end daginsitutioner. Det vil sige skole, ældre, kultur og så videre.

Det er jo størstedelen af kommunen, og i sig selv en kæmpe forbedring, som er vigtig at glæde sig over. Fordi vi alle skal bevæge os mod en meget mere klimavenlig livsstil.

Heldigvis bevæger vi os allerede mod klimavenlig kost, på mange andre punkter end den rene plantebaserede vej:

For eksempel er der netop nu gang i en gigantisk forandring af kosten i København, via den meget klimavenlige Mad- og Måltidsstrategi, som blev vedtaget sidste år. Den betyder, at der bliver serveret meget lidt kød – og rigtigt meget grønt i kommunens køkkener de kommende år. En kæmpe forandring for kommunens køkkenfolk.

Glasset er allerede godt fyldt, og bliver nu fyldt endnu mere op. Det synes jeg, at de radikale glemmer at anerkende. Ikke mindst fordi de selv er med i den strategi.

Jeg er helt med på, at det havde være et fedt signal at kunne sende, at vi tilbyder plantebaseret kost overalt i København. Men det skal også være forsvarligt, og det skal times korrekt i forhold til den økonomi og forandringskapacitet, vi har til rådighed. Det synes jeg, at de Radikale forsømmer at reflektere over, og det forekommer derfor som uansvarlig overbudspolitik, når de fremturer med den kritik, trods at vi faktisk har haft snakken om og nået et fælles kompromis, som vi kunne finde hinanden i.

Lige nu har vi hverken evidensen eller de økonomiske og praktiske muligheder for at tilbyde plantebaseret til de helt små børn. Men det betyder jo ikke, at det aldrig kan lade sig gøre.

Jeg har derfor udtrykt håb for, at der sker en udvikling over de kommende år, hvor vi kan bruge erfaringerne fra kommunens andre køkkener til at blive klogere på, hvordan man kan arbejde med plantebaseret kost. Så vi måske kan bruge de erfaringer også i daginstitutionerne.

Samtidig er der fra ministerens side sat gang i et nationalt arbejde for at nå frem til nogle måder, vi i kommuner og regioner kan arbejde videre med plantebaseret kost. Og der er også nogle kommuner, der ligesom os går i gang med den rent plantebaserede kost. Så der vil komme et væld af erfaringer, vi kan bygge videre på.

Man kan jo afslutningsvist spørge sig selv: hvis det er så forfærdigeligt, at vi ikke tager daginstitutioner med i første runde, hvorfor stemte de Radikale så for det i det hele taget? Måske er det slet ikke så slemt at tage forandringen på en måde så alle kan være med, og hvor bukserne ikke revner i en afkobling mellem mål og midler.


  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce