0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Afskaffelsen af store bededag vil øge klimabelastningen

Afskaffelsen af en helligdag er imod en megatrend om mere fritid og vil føre til øget forbrug. Tag i stedet pengene fra byggeriet af motorveje eller øg CO2-afgiften, skriver Jonas Holm i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et bredt flertal i folketinget har besluttet at øge Danmarks forsvarsbudget til 2 procent i 2033.

SVM-regeringen har efterfølgende foreslået at fremrykke 2 procents-målet til 2030 og finansiere det ved at afskaffe store bededag. Mens det er udtryk for rettidig omhu at fremrykke 2 procents-målet til 2030 i lyset af Ruslands aggressive invasion af Ukraine, er det uhensigtsmæssigt, uklogt og ikke bæredygtigt at finansiere det ved at afskaffe store bededag.

Dels går afskaffelsen af en helligdag imod en megatrend, som handler om, at vi gradvist arbejder mindre og omveksler noget af velstandsstigningen til mere fritid.

Dels vil det alt andet lige føre til en større klimabelastning.

En ting er, at mere militært udstyr og militær aktivitet i sig selv vil øge klimabelastningen direkte. Sådan er det nu engang, og det handler om en prioritering af vores sikkerhed og evnen til at forsvare vores og andres frihed.

Hvad værre er, så vil afskaffelsen af store bededag føre til en øget produktion og et større forbrug i hele samfundet og dermed en større og unødvendig klimabelastning.

Regeringens forslag er ikke bæredygtigt og tilmed særdeles uhensigtsmæssigt, eftersom danskerne synes at foretrække mere fritid frem for forbrug.

Motorveje

Fremfor at øge arbejdstiden burde vi finansiere de øgede forsvarsudgifter ved at omprioritere ressourcer fra anden klimabelastende økonomisk aktivitet. Det kunne for eksempel gøres ved at skære i infrastrukturplanen og bygge færre motorveje eller ved at øge C