0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil indføre lovkrav om bæredygtig biomasse i energisektoren

Regeringen vil stille lovkrav til bæredygtig biomasse som halm, træflis og træpiller som et led i den første klimahandlingsplan.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Klimaminister Dan Jørgensen (S) tager nu fat på et omdiskuteret emne i den grønne omstilling: biomassen.

Især den importerede biomasse har været under kritik, fordi oprindelsen kan stamme fra områder, hvor der før var regnskov. Så selv om FN’s opgørelsesmetoder anser energikilden som vedvarende, og det dermed ser positivt ud i det danske klimaregnskab, kan biomasse alligevel belaste klimaet, siger kritikerne.

På nuværende tidspunkt eksisterer der kun en frivillig brancheaftale om bæredygtig biomasse. Nu foreslår regeringen at indføre lovkrav til bæredygtig biomasse. Det skal Folketinget forhandle om allerede ved den første klimahandlingsplan.

»Det er fornuftigt at bruge biomasse i en overgangsperiode for at udfase kul. Men det kræver, at den er bæredygtig,« siger Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Eksempelvis skal der være krav om, at træer genplantes.

Samtidig med regeringsudspillet offentliggør Energistyrelsen en rapport om biomassen anvendt i den danske energisektor.

Styrelsen vurderer, at afbrænding af biomasse til energi i mange tilfælde er en fordel for klimaet. Det gælder for eksempel, når restprodukter fra produktion af gavntræ erstatter fossile brændsler.

»Omvendt kan det bidrage mere til klimaforandringer, end hvis man havde brugt kul, hvis større træer for eksempel fældes til energiproduktion og ikke genplantes,« skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Til Dagbladet Information siger formand for Klimarådet, Peter Møllgaard, at frygten nu er bekræftet.

Han vurderer, at det nu både bliver »vanskeligere og dyrere« for Danmark at leve op til klimamålene, fordi det danske CO2-regnskab har set pænere ud, end det i virkeligheden er.

»Det er et voldsomt problem. Man kan sige, at vi har pyntet os med lånte fjer. Og det sætter os selvfølgelig tilbage i omstillingen,« siger Peter Møllgaard til Information.

Foreslåede krav

 • Træerne skal være lovligt fældet
 • Fældede træer genplantes
 • Naturområder skal beskyttes, og at der tages hensyn til biodiversiteten.
 • At skovenes kulstoflagre og kulstofdræn opretholdes
 • Udledningerne i produktionskæden skal holdes på et lavt niveau.
 • Der skal foreslås krav i lovgivningen til dokumentation og verifikation for at sørge for, at kravene bliver overholdt.
 • Fortsat arbejde for en bedre international regulering af biomasse, herunder at der som led i Green Deal ses på mulighederne for at forbedre LULUCF-reguleringen i EU.
 • Bæredygtighedskriterierne følges op af en analyse i 2023, der overordnet skal vurdere bæredygtigheden af energisektorens forbrug af biomasse.
 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce