0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debat: Sundhedssektoren er en af Danmarks største klimasyndere

Målingerne af CO2-udledningerne fra sundhedsvæsenet er ofte misvisende og ressourceforbruget stort. Heldigvis findes der gode eksempler at lære af, skriver Martin Schønemann-Lund, reservelæge og medlem af foreningen ‘Læger for Klimaet’ i dette debatindlæg.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Rettelse 8. nov. 2011: I den oprindelige version af dette debatindlæg fremgik følglende formulering ’Sundhedsvæsenet står for mere end seks procent af CO2-udslippet i Danmark ― til sammenligning udleder flytrafikken omkring tre procent.’. Denne sætning er nu slettet efter skribentens ønske, da skribenten er efter udgivelsen af indlægget er blevet opmærksom på, at tallene for sundhedsvæsenets udslip og for flytrafikkens udslip ikke kan sammenlignes, da metoden der er anvendt i de to tilfælde ikke er ens.’

En af de vigtigste grundsætninger for lægers arbejde lyder på latin Primum non nocere. På dansk kan det oversættes til ‘Først og fremmest, gør ingen skade’.

Derfor tynger det samvittigheden, når jeg hver dag på operationsgangen observerer de enorme mængder engangsmateriale, der forbruges.

Tre eksempler: Narkosemasker, der bruges til at blæse luft i patienter under narkose, smides væk efter at være blevet brugt en gang. For i Danmark anvender vi engangsmasker af plast, selv om der findes flergangsmasker af silikone, der kan genbruges utallige gange.

Indpakningen af alt materiale, vi bruger, er et kæmpe problem. Ofte kommer tingene pakkede i mængder, der enten er for store eller for små i forhold til, hvad man almindeligvis bruger. Det leder til stort spild.