0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debat: Sundhedssektoren er en af Danmarks største klimasyndere

Målingerne af CO2-udledningerne fra sundhedsvæsenet er ofte misvisende og ressourceforbruget stort. Heldigvis findes der gode eksempler at lære af, skriver Martin Schønemann-Lund, reservelæge og medlem af foreningen ‘Læger for Klimaet’ i dette debatindlæg.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Rettelse 8. nov. 2011: I den oprindelige version af dette debatindlæg fremgik følglende formulering ’Sundhedsvæsenet står for mere end seks procent af CO2-udslippet i Danmark ― til sammenligning udleder flytrafikken omkring tre procent.’. Denne sætning er nu slettet efter skribentens ønske, da skribenten er efter udgivelsen af indlægget er blevet opmærksom på, at tallene for sundhedsvæsenets udslip og for flytrafikkens udslip ikke kan sammenlignes, da metoden der er anvendt i de to tilfælde ikke er ens.’

En af de vigtigste grundsætninger for lægers arbejde lyder på latin Primum non nocere. På dansk kan det oversættes til ‘Først og fremmest, gør ingen skade’.

Derfor tynger det samvittigheden, når jeg hver dag på operationsgangen observerer de enorme mængder engangsmateriale, der forbruges.

Tre eksempler: Narkosemasker, der bruges til at blæse luft i patienter under narkose, smides væk efter at være blevet brugt en gang. For i Danmark anvender vi engangsmasker af plast, selv om der findes flergangsmasker af silikone, der kan genbruges utallige gange.

Indpakningen af alt materiale, vi bruger, er et kæmpe problem. Ofte kommer tingene pakkede i mængder, der enten er for store eller for små i forhold til, hvad man almindeligvis bruger. Det leder til stort spild.

Metal er en knap ressource, men nålesæt, metalsakse og andet metaludstyr smides også ud efter en enkelt gangs brug.

Det er problematisk for med et stort ressourceforbrug følger et stort CO2-udslip.

Sundhedssektorens store udledning sker til trods for at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) understreger, at klimaforandringerne er den største trussel mod folkesundheden i det 21. århundrede. Folkesundheden er allerede nu påvirket af klimaforandringerne, og hvert kilo CO2 der udledes, er en potentiel trussel mod befolkningens helbred.

Hos danske regioner er man opmærksom på udfordringen. Interessen for grønne indsatser er stor, og der tages mange gode initiativer. Et altoverskyggende problem består dog: Manglen på nationalt overblik, monitering og koordination af indsatserne.

»Store dele af sundhedssektorens udslip stammer fra forsyningskæden såsom medicinalfirmaer og producenter af operationsudstyr«

Et afgørende eksempel på manglende overblik og koordination er målingen af regionernes CO2-udledning.

Her er der store forskelle regionerne imellem, og kun Region Midt og Region Nordjylland måler i dag sine udslip på en retvisende måde. Det er nemlig ikke nok at redegøre for CO2-udslippet fra opvarmning og elektricitet, da store dele af sundhedssektorens udslip stammer fra forsyningskæden såsom medicinalfirmaer og producenter af operationsudstyr.

Lær af Englands sundhedsvæsen

Heldigvis findes der gode eksempler at lære af. I England har det offentlige sundhedsvæsen nedbragt sit CO2-udslip med næsten 20 procent, samtidig med at den kliniske aktivitet er steget med 25 procent.

En afgørende faktor for Englands store succes med at nedbringe CO2-udslippet fra sundhedsvæsenet ligger i, at man har oprettet en central enhed, Sustainable Development Unit, der samler viden og koordinerer indsatserne på tværs af landet. Eksempelvis opgør man sit udslip korrekt med alle forsyningsled inkluderede og kan dermed følge med i om de iværksatte initiativer har den ønskede effekt.

Sustainable Development Unit hjælper også til med at dele gode eksempler på virksomme initiativer, for selv om mange løsninger må og skal være lokalt forankrede, er det ofte de samme grundlæggende værktøjer, der går igen.

Blandt de gode eksempler findes et sygehusvæsen i Manchester-området, der har sparet tonsvis af CO2 og store pengesummer ved at installere et enkelt program, der sørger for, at alle sygehusets PC’er slukkes automatisk hver nat.

Der findes også Liverpool Universitetshospital, som gennem standardiserede materialepakker til operationer har mindsket affaldsproduktionen med 90 procent, sparet tonsvis af CO2 og samtidig udført flere operationer end tidligere.

Radikal reduktion af sundhedsvæsenets udslip

En grundlæggende erfaring som ovenstående eksempler illustrerer: Vi behøver ikke gå på kompromis med behandlingskvaliteten for at mindske CO2-udslippet fra sundhedssektoren. Der er således rigeligt med gode ideer, der hurtigt kan implementeres i det danske sundhedsvæsen.

Allerførst bør der i Danmark oprettes en lignende national enhed som den engelske Sustainable Development Unit, der kan koordinere og støtte de lokalt forankrede indsatser for at mindske udslippet fra sundhedssektoren. Ellers går vi til den enorme opgave med bind for øjnene og risikerer at bruge tid, penge og energi på indsatser, der ikke opnår de ønskede mål.

Mit håb er, at vi sammen får mindsket sundhedsvæsenets udslip radikalt, så jeg og alle mine dedikerede kolleger kan hjælpe vores patienter og samtidig leve op til den gamle læresætning: ‘Først og fremmest, gør ingen skade’.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce