0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Målestationerne i Delprogram for luft under NOVANA. Det er kun de målestationer, hvor der måles luftforurening i relation til human sundhed, som vises på kortet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Målinger: Luftforureningen er faldende – men ozonforurening stiger i byerne

Den årlige rapport fra DCE viser, at luftkvaliteten overordnet set bliver bedre i Danmark. Dog øges ozonindholdet i byerne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I løbet af de seneste 10 år er der blevet færre skadelige partikler i luften over Danmark.

Det viser et notat fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Notatet er en årlig afrapportering og lavet for Miljøstyrelsen og dækker en del af den luftforurening, som gøre skade på menneskers sundhed, og som Danmark er forpligtet til at nedbringe.

Når det gælder fine partikler i luften (PM2,5) er Danmark foran kravet om, at mængden skal nedbringes med 15 procent over en 10-årig periode.

Også når det gælder kvælstofdioxid (NO2) ligger luftkvaliteten i Danmark på den gode side af grænseværdierne i luftkvalitetsdirektivet.

Årsmiddelværdien ved gademålestationen på H.C. Andersens Boulevard i København var i 2019 næsten 20 procent under grænseværdien.

For ozon er der nogle lidt særlige forhold.

Én gang i 2019 på Sjælland og Fyn har myndighederne i Danmark måttet oplyse befolkningen om et højt indhold af ozon (O3), der kunne give mindre gener.

Gademålestationernes ozon-måling viser en »tydelig stigning«, skriver Aarhus Universitet. Det er – paradoksalt nok – fordi en anden forurening falder. NOx fra eksempelvis lastbiler nedbryder ozon. I takt med at NOx-forureningen i byerne falder, stiger ozonforureningen.

Det er dog fortsat landbaggrundsstationerne, hvor der ses de højeste ozonkoncentrationer og generelt ses uændrede årsmiddelværdier siden målingernes begyndelse i 1990’erne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce