0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Finansministeren Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) lancerer Danmarks grønne fremtidsfond, hos virksomheden Nordic Harvest i Taastrup mandag den 14. september 2020.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen og Folketinget kanaliserer størstedelen af 25 milliarder i Danmarks Grønne Fremtidsfond mod eksporten

Mandag har regeringen og fire partier præsenteret Danmarks Grønne Fremtidsfond, der skal sikre penge til grønne virksomheder og projekter.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Flertallet af de 25 milliarder kroner, som Danmarks Grønne Fremtidsfond skal bevilge garantier for, skal gå til eksportvirksomheder.

Det fremgår af regeringens dokumenter om den nye fond.

»Vi har muligheden for, at den globale grønne dagsorden bliver til et grønt erhvervseventyr i Danmark,« udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Fonden blev aftalt som led i sidste års finanslovsaftale og er mandag blevet lanceret ved et pressemøde hos Nordic Harvest, en virksomhed med vertikalt landbrug i en stor hal.

Det er tanken, at Danmarks Grønne Fremtidsfond kan hjælpe iværksættere med vurdering af projektet og adgangen til finansiering.

De 25 milliarder vil primært bestå af garantier, der udstedes til pengeinstitutter eller investorer, der skyder penge i grønne virksomheder. Pengene kommer altså først i spil i det øjeblik, at der opstår tab. Staten skal altså ikke i første omgang punge ud. Faktisk kan staten tjene penge via afkast på investeringer.

Fire fonde

Fire fonde skal stå for projekterne.

De fleste garantier – for 14 milliarder kroner – vil blive udsted til eksport af grøn, dansk teknologi gennem EKF – Danmarks Eksportkredit.

Næstflest penge – seks milliarder kroner – vil via Danmarks Grønne Investeringsfond (DGIF) gå til investeringer, der fremmer en grøn omstilling i Danmark. Det sker primært som en statsgaranteret låneramme til medfinansiering af projekter.

Fire milliarder kroner går til Vækstfonden, som vil yde risikovillig kapital til grønne løsninger. Det sker som kapitalindskud.

En milliard kroner går til Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), og pengene går til investeringer i og lån til projekter i udviklingslande.

Regeringen estimerer, at fonden vil generere op mod 110 milliarder kroner til finansiering af grønne virksomheder og projekter og understøtte 27.500 »grønne job«, skriver Finansministeriet.

Danmarks Grønne Fremtidsfond skal årligt rapportere om en samlet CO2-effekt af aktiviteterne på både nationalt og globalt niveau.

I løbet af efteråret vil regeringen præsentere et Advisory Board for Danmarks Grønne Fremtidsfond.

Der er samtidig fastlagt en fælles grøn politik – blandt andet med CSR-standarder og skattepolitik – for Fremtidsfondens aktiviteter.

Der er også fastlagt principper for, hvilke grønne projekter fonden kan investere i.

Siden finansloven sidste år har der været rejst kritik af fondsprojektet.

Den ene kritik handler om, hvorvidt der reelt er behov for fonden. Lars Gårn Hansen, der er miljøvismand i i De Økonomiske Råd og økonomiprofessor på Københavns Universitet, stillede over for Information 9. december spørgsmål ved, om de grønne projekter ikke uanset ville kunne få kapital via det traditionelle finansmarked.

Andre har været skeptiske over for, hvorvidt kravene til de bæredygtige virksomheder er stramme nok.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce