0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fotograf: Christer Holte
Foto: Fotograf: Christer Holte

Jesper Frost Rasmussen er nu åben for en aflysning af 8. udbudsrunde i Nordsøen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Esbjergs borgmester har altid forsvaret 8. udbudsrunde, men nu bløder han op: Aflysning kan være en »fornuftig« udgang

En af de mest vedholdende støtter til den 8. udbudsrunde i Nordsøen, Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), er nu begyndt at acceptere en aflysning af udbuddet og en prop i produktionen. Så længe der blot er klarhed om rammevilkår indtil da.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det ryster i grunden under den omstridte 8. udbudsrunde for indvinding af olie og gas i Nordsøen.

Den største operatør i området, Total, har meddelt regeringen, at de trækker sig fra processen på grund af længere tids uklarhed om vilkårene.

Og det har fået drastiske konsekvenser torsdag. Totals beslutning »rejser betydelig tvivl om, hvorvidt 8. udbudsrunde vil kunne gennemføres«, lyder det fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der efter efterårsferien vil indkalde ordførere til drøftelser af udbudsrunden og rammevilkår indtil da.

Ikke nok med at ministeriet og regeringen nu har sået alvorlig tvivl om 8. udbudsrunde, så er det samme ved at ske for en af udbuddets største tilhængere og mest ivrige forsvarer:

Esbjergs Venstre-borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Gang på gang har borgmesteren med de tusindvis af arbejdspladser i olie- og gasindustrien argumenteret for at gennemføre den 8. udbudsrunde, der vil udvide og forlænge oliejagt i Nordsøen ihvertfald fra 2046 til 2055 – fem år efter, Danmark efter planen skal være fossilfri.

Men i et interview med Klimamonitor siger borgmesteren torsdag, at det faktisk vil være helt acceptabelt at droppe den nye udbudsrunde.

»Jeg er fortrøstningsfuld. Det vigtige er, at der skabes en ro om rammevilkårene indtil da. Hvis de (regeringen, red.) tager det med i de drøftelser, der er efter efterårsferien, vil jeg også som borgmester synes, det er en fornuftig udgang på den her proces,« siger Jesper Frost Rasmussen.

Det står i kontrast til tidligere udtalelser, hvor han blandt andet har kaldt et stop for »ærgerligt«.

»Det kommer til at koste Esbjerg arbejdspladser, det kommer til at koste statskassen, og så vil det efter min mening have en negativ effekt på klimaregnskabet,« sagde han i juni til DR.

Nu er der nye toner fra borgmesteren – der dog stadig forsvarer olie- og gasproduktion lige indtil slutningen af de nuværende udbud.

Jesper Frost Rasmussen har ofte stået i direkte debatter med Greenpeace, hvor forskellen i holdningen til 8. udbudsrunde har været afgrundsdyb. Klimapolitisk leder Helene Hagel betragter borgmesterens nye udmelding som et stort kursskifte, som hun er meget positivt overrasket over.

»Det er helt fantastisk. I lang tid har det næsten kun været Esbjergs borgmester og olieindustrien selv, der har syntes, 8. udbudsrunde var en god ide. Så med det borgmesteren siger nu, er det hele argumentet om arbejdspladser, der også ryger. Hvis han synes, der er logik i at droppe nye runder, kan der snart ikke være nogen tvivl om, at det er det rigtige at gøre,« siger hun.

Jesper Frost Rasmussen, er du blødt op på vigtigheden af 8. udbudsrunde?

»Det, jeg har syntes, har været problematisk, er, at man har meldt de her meldinger ud fra støttepartierne, som har skabt usikkerhed om hele sektoren frem til 8. udbudsrunde. Ved at udfordre 8. udbudsrunde og aktiviteterne i Nordsøen har man skabt usikkerhed om rammevilkårene, og der er min bekymring ikke 8. udbudsrunde i sig selv, men alle følgekonsekvenserne af, at man kan risikere, at der ikke investeres i de potentialer, der er i de nuværende felter i Nordsøen,« siger Jesper Frost Rasmussen.

Det er netop kernen i Jesper Frost Rasmussens pointer torsdag. At det vigtigste for ham som borgmester for havne- og oliebyen Esbjerg er, at der er klarhed om rammevilkårene for olie- og gasproduktion i Nordsøen indtil de nuværende udbud udløber i årene op mod 2050.

Her har han ikke været tilfreds med hverken regeringen eller støttepartierne.

»Når man først og fremmest i et års tid har sat spørgsmålstegn ved, om man skulle gennemføre 8. udbudsrunde, og at der samtidig er støttepartier, der går bastant ud og siger, at man skal have stoppet alle aktiviteterne i Nordsøen hurtigst muligt, så skaber man usikkerhed om tingene, når regeringen heller ikke har kunnet drage en konklusion,« siger Jesper Frost Rasmussen og tilføjer om regeringens manglende beslutning:

»De har skubbet tingene og lavet yderligere analyser. Det er en svær sag for regeringen, det har jeg respekt for, men det at tingene tager lang tid har gjort, at der har været usikkerhed om det her i mange måneder efterhånden,« siger Jesper Frost Rasmussen.

Bæredygtig energimetropol

Esbjerg har en ny målsætning ved siden af sin olie- og gasindustri. Byen vil være en bæredygtig energimetropol, og skiftet fra sort offshore til grøn offshore er allerede godt i gang.

I 2017 var der ifølge Esbjerg Havn 9.700 arbejdspladser i kommunen forbundet med olie- og gasindustrien, mens der var 4.200 arbejdspladser i vindindustrien.

Frygter du at miste arbejdspladser ved en aflysning af 8. udbudsrunde?

»Hvis en aflysning af 8. udbudsrunde følges med en klar melding om rammevilkår for de nuværende aktiviteter, så er jeg faktisk fortrøstningsfuld for tingene. Men hvis man ikke får de to ting koblet, vil det give usikkerheder, og derfor er det så vigtigt, at hvis man aflyser 8. udbudsrunde, at man har meldt klart ud om rammebetingelserne, der gælder de næste 30 år.«

Det kan næsten lyde som om, du synes, det er en god ide at aflyse 8. udbudsrunde?

»Klarhed er bedre end uklarhed, og det, der har været den store udfordring, er den usikkerhed, det har medført for hele sektoren og dermed også arbejdspladser i og omkring Esbjerg,« siger Jesper Frost Rasmussen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce