0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

8. udbudsrunde i Nordsøen er endegyldigt aflivet

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har torsdag aften endegyldigt aflyst 8. udbudsrunde og sat slutdato for olieindvindingen i Nordsøen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter længere tids uro om den 8. udbudsrunde til indvinding af olie og gas i Nordsøen, har regeringen og et bredt flertal i Folketinget torsdag aften aftalt at stoppe eventyret i 2050.

Dermed bliver den omstridte 8. udbudsrunde nu endegyldigt aflyst.

Beslutningen sker efter et forløb, hvor Klimaminister Dan Jørgensen siden valgsejren har været usikker på, hvorvidt udbudsrunden til oliejagt- og produktion skulle fortsættes eller ej.

Mens ministeren har vævet, har markedet taget konsekvensen af usikkerheden og selv trukket sig fra ansøgningerne om yderligere aktivitet i de danske felter.

Processen om 8. udbudsrunde fik på det nærmeste et dødsstød, da den største aktør i Nordsøen, Total, i oktober meldte ud, at de havde trukket sig fra ansøgningsprocessen på grund af politiske usikkerhed.

Det fik Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til at melde ud, at olieeventyrets fremtid vaklede:

»Totals beslutning om at trække sig fra 8. udbudsrunde rejser betydelig tvivl om, hvorvidt 8. udbudsrunde vil kunne gennemføres. Derfor vil regeringen nu indkalde partierne til politiske drøftelser,« skrev ministeriet i en pressemeddelelse.

Den drøftelse blev rundet af torsdag aften, hvor Dan Jørgensen og ordførere fra Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Konservative trådte frem med en aftale.

Der blev aftalt en slutdato i 2050, hvorefter der ikke længere vil kunne indvindes olie eller gas i den danske del af Nordsøen. Samtidig indebærer aftalen, at 8. udbudsrunde og alle fremtidige udbudsrunder aflyses, som ministeriet skriver i en pressemeddelelse.

Det får ministeriet til at fremhæve, at Danmark bliver den hidtil største producent af olie og gas, der sætter en endegyldig slutdato.

»Vi sætter nu et endeligt punktum for den fossile æra, og tegner en lige linje mellem vores aktiviteter i Nordsøen og Klimalovens mål om klimaneutralitet i 2050. Aflysningen af både 8. udbudsrunde og alle fremtidige udbudsrunder betyder også, at det er slut med, at staten aktivt går ud og inviterer til fossil efterforskning. Samtidig nagler vi de resterende regler fast for den nuværende produktion«, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i pressemeddelelsen.

Aftalen sikrer også olie- og gasindustrien klarhed om reglerne indtil 2050. De nuværende regler for produktionen låses fast frem til 2050.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce