0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Direktør i Nestlé Professional Food Paul den Dunnen (tv.) og Henrik Elbrønd, fabriksdirektør i Rønnede.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Nestlé-fabrik kritiseres for »useriøs« markedsføring af CO2-neutralitet

Nestlé Danmark meldte, at de har gjort deres fabrik CO2-neutral. Men de fyrer fortsat med naturgas, og det grønne certifikat giver også CO2-udledning. »Useriøst,« lyder kritikken. Nestlé Danmark trækker påstand tilbage.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Nestlés danske fabrik har nu opnået CO2-neutralt energiforbrug.«

Det er beskeden i en pressemeddelelse, fødevaregiganten midt i december sendte ud, hvor de fortalte om både energibesparelser og grøn energi. En »stor præstation« ifølge Nestlé Danmark.

Sådan ser en af landets førende energi-eksperter ikke på det, og nu trækker virksomheden påstanden tilbage.

Den grønne energi er en »revisorøvelse«, som ingen fremdrift skaber for den grønne omstilling, kritiserer professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet.

For det viser sig, at fabrikken fortsat fyrer med naturgas, men kompenserer via indkøb af certifikater på biogas fra et engelsk anlæg. Og end ikke certifikatet lover CO2-neutralitet. Der er nemlig også CO2-belastning forbundet med produktionen af biogas, der svarer til to tredjedele af selve gassens CO2-belastning.

»Problemet med certifikatsystemet er, at hvis du ikke betaler for, at der nyetableres og drives nye anlæg, så giver det ikke noget i det grønne regnskab,« siger Brian Vad Mathiesen.

I stedet gavner det mellemmænd, der tjener penge på, at virksomheder kan markedsføre sig som grønne, siger Brian Vad Mathiesen.

»Useriøst«

Også Claus Ekman, direktør for Rådet for Grøn Omstilling, kritiserer den grønne pral for at være »useriøst«.

»At købe certifikater er i mine øjne slet ikke nok til at kalde sig CO2-neutral, og hvis der er CO2-udledning i forbindelse med biogasproduktionen, som de ikke kompenserer, så er det endnu mindre seriøst,« siger Claus Ekman.

Når det gælder certifikaterne, der skal dække elforbruget, har Nestlé sågar valgt den type, der ifølge Claus Ekman har allermindst betydning for omstillingen: vandkraft.

I teorien sender certifikater penge i retning af grøn energi og styrker dermed forretningsplanen for nye vedvarende energiprojekter.

Claus Ekman påpeger dog, at netop vandkraft »i langt højere grad er reguleret end sol og vind, da påvirkningen af de lokale økosystemer er så stor«. Dette gælder eksempelvis bygning af dæmninger, som planlægges af myndighederne uafhængigt af indtægter fra certifikater.

»Certifikaterne for vandkraft har derfor minimal effekt, og rigtig mange af dem er for gamle vandkraftværker, så de bidrager mere til greenwashing end til reel grøn omstilling,« lyder skudsmålet fra Claus Ekman.

Reduceret

Nestlé har 500 fabrikker på verdensplan. Den danske fabrik ligger i Rønnede på Sydsjælland og producerer under varemærkerne ’Oscar’ og ’Chef’ bouilloner, supper, saucer og fonder – især til restauranter, kantiner og det offentlige.

Fabrikken »kører nu udelukkende på CO2-neutral energi«, lovede pressemeddelelsen sendt i december. Klimabelastningen er gået fra »569 ton CO2 til det, der svarer til nul,« udtalte Paul den Dunnen, direktør i Nestlé Professional Food.

Dét »nul« rummer dog langt fra alle emissioner, viser det sig.

Pressemeddelelsen fortalte ikke, hvordan omstillingen var sket. Klimamonitor har forsøgt at få et interview med Nestlé om tiltagene. Det blev afvist, først med henvisning til ferie. Men efter ferien vil Nestlé fortsat ikke give interview.

Nestlé har dog svaret på spørgsmål via mail.

På spørgsmålet om, hvilken energiform fabrikken forbruger, svarer Nestlé »naturgas«. Til gengæld har Nestlé indkøbt et certifikat på biogas, produceret af Manor Farm Green Energy Ltd ved Northampton i hjertet af England.

Scope 2

CO2’en, der frigives ved afbrænding af biogas, anses som fornybar energi, der senere bliver optaget af afgrøder på marken.

Selve produktionen af biogassen har dog en klimabelastning. Ved Rønnede-fabrikkens energiforbrug på 1.645.000 kWh er CO2-belastningen ifølge certifikatet på op mod 206 ton. Ifølge organisationen Green Gas Certification Scheme, der har udstedt certifikatet, kaldes det en Scope 3-emission, fordi det ikke er Nestlés egen direkte udledning, men energileverandørens klimabelastning.

De 206 ton er et maksimum, understreger den engelske organisation. I realiteten er udledningen nok 20-40 procent lavere, forlyder det.

Brian Vad Mathiesen kritiserer politikerne for, at de bevarer et certifikatsystem, som virksomheder udnytter til tvivlsom grøn markedsføring.

Politikerne bør i stedet sikre et afgifts- og tilskudssystem, så en virksomhed som Nestlé omstiller til el, og så biogas forbeholdes virksomheder, der har brug for højere temperaturer, eller til elproduktion i spidsbelastningsperioder.

I et mailsvar svarer Nestlé, hvorfor de har undladt at elektrificere:

»Vi har nogle produktionsprocesser med damp, hvor vi opvarmer til over 100 grader, og vores nuværende energiforsyning understøtter dette bedre end, hvis vi skifter til 100 procent elektricitetsforsyning. Der er i dette tilfælde tale om en gaskedel, som vi bruger til opvarmning til damp over 100 grader. Vi har lige nu ikke planer om at ændre eller udskifte vores nuværende energiforsyningskilder,« skriver virksomheden.

Det kan ændre sig:

»Vores fremtidige energiforsyningskilder bliver dog løbende evalueret ud fra miljøaftryk og investeringsbehov, så vi hele tiden kan foretage ændringer,« svarer Nestlé i det skriftlige svar.

Trækker i land

Når det gælder kritikken af den markedsførte CO2-neutralitet, trækker Nestlé Danmark i land.

De har i deres onlinenyhed på deres hjemmeside – efter Klimamonitors henvendelse – tilføjet information om, hvad fabrikken reelt har gjort. Samtidig er formuleringerne om CO2-neutralitet slettet. Citatet fra direktør Paul den Dunnen om »stor præstation« og en udledning, der »svarer til nul« er også slettet.

Da Klimamonitor over mail beder om en forklaring er svaret:

»Nestlé kommunikerer ikke CO2-kompensation som CO2-neutralitet. Bl.a. derfor blev artiklen præciseret for et par uger siden. Så nej, fabrikken er ikke CO2-neutral i vores bog,« skriver Nestlé Danmark.

Nestlé Danmark har ikke på hjemmesiden gjort opmærksom på fejlen.

Fabrikken skal dog »så hurtigt som muligt« blive CO2-neutral, skriver Nestlé Danmark videre uden at uddybe hvordan.

Brian Vad Mathiesen foreslår, at fødevaregiganten sparer pengene på certifikater og i stedet bruge dem på reel omstilling.

I Rønnede har Nestlé dog også gjort en indsat for at spare på energien.

Blandt andet har Nestlé udskiftet alle lys i produktions- og lagerområdet med LED, hvilket har sparet cirka 190.000 kWh på årsbasis. Det – og andre energibesparende projekter – har ifølge Nestlé resulteret i en samlet reduktion på 19 procent af energiforbruget i 2020.

Claus Ekman savner »reelle klimabidrag og en troværdig plan for omstillingen af virksomheden«.

»Uden det bliver der ikke ros herfra,« melder direktøren for Rådet for Grøn Omstilling.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce