0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny analyse fra Danmarks Statistik: De danske indtægter per ton drivhusgas er faldet siden 2014

Danmarks Statistik klarlægger i ny analyse de drivhusgasafgifter, Danmark hev ind i 2019.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

CO2-afgifter.

Alle taler om de brede, generelle CO2-afgifter, men nu har Danmarks Statistik i en ny analyse klarlagt, hvilke specifikke drivhusafgifter, der rent faktisk allerede er i spil i samfundet. Analysen er publiceret torsdag morgen og kan findes her.

Danmarks Statistik stiller blandt andet skarpt på den gennemsnitlige indtægt fra drivhusgasafgifterne per ton udledte drivhusgasser og på, hvilke brancher der betaler drivhusgasafgifterne.

På tværs af alle udledte drivhusgasser var afgiftsniveauet på 793 kroner per ton udledte drivhusgasser i indtægt fra drivhusgasafgifterne.

Det er en lille stigning i forhold til 2017, men et fald i forhold til 2014, hvor indtægten lå på 834 kroner per ton.

Indtægten per ton drivhusgas er bestemt som det totale provenu af drivhusgasafgifterne divideret med de ikke-kvoteomfattede drivhusgasemissioner på dansk område målt i CO2-ækvivalenter. Emissioner fra afbrænding af biomasse er ikke medregnet.

Statens indtægter fra drivhusgasafgifterne lå i 2019 på 25,7 milliarder kroner.

Drivhusgasafgifterne består af fem specifikke energiafgifter, som enten er lagt direkte på fossile brændsler eller på udledning af drivhusgasser. Transportafgifter samt afgifter på elektricitet er dermed ikke inkluderet i tallet.

Drivhusgasafgifternes andel af de samlede indtægter fra skatter og afgifter er faldet med ca. ét procentpoint fra 3,3 i 2012 til 2,4 i 2019 ifølge Danmarks Statistik.

Faldet i indtægterne fra drivhusgasafgifterne skyldes i grove træk et generelt fald i forbruget af kul og naturgas siden 2013 samt det forhold, at elektricitet blev fritaget fra CO2-afgift i 2014, fordi CO2-emissioner i forbindelse med produktion af el blev omfattet af CO2-kvoteordningen.

Brancher

Landbrug, skovbrug og fiskeri betalte i 2018 godt og vel fire procent af drivhusgasafgifterne og stod for cirka 38 procent af emissionerne på dansk område fraregnet emissionerne i forbindelse med afbrænding af biomasse samt de kvoteomfattede emissioner.

Husholdningerne betalte i 2018 cirka 56 procent af drivhusgasafgifterne og tegnede sig for omtrent 25 procent af emissionerne. Emissionerne er placeret i brancher og husholdninger efter, hvor de faktisk finder sted som direkte emissioner.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere