0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dan Jørgensen om ny gasledning: Elektrificering af sukkerproduktionen er ikke på tale – det er gas eller intet

I modsætning til grønne stemmers argumentation afviser Nordic Sugar, at en elektrificering kan lade sig gøre på dens to sukkerfabrikker. Derfor har regeringen heller ikke undersøgt det, inden de besluttede at bruge knap 800 millioner kroner på en gasledning til fabrikkerne, fortæller klimaministeren i et interview.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»En meget stor beslutning.«

Sådan betegner klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) beslutningen om at bruge knap 800 millioner kroner på at anlægge en gasledning til Lolland og Falster.

I et interview med Klimamonitor fortæller han, at regeringen ikke har overvejet, om de to sukkerfabrikker i Nykøbing Falster og Nakskov kunne elektrificeres. Det har Nordic Sugar nemlig afvist.

Du siger, det er en god beslutning for klimaet. Er det også den bedste beslutning for klimaet?

»Ja, på nuværende tidspunkt er det. Man kan selvfølgelig aldrig afvise, at der engang langt ude i fremtiden kunne være andre alternativer. Men på nuværende tidspunkt er den løsning, der var. Nordic Sugar har jo ganske tydeligt tilkendegivet, at de ikke står i en situation, hvor de er i stand til at lave en elektrificering, som jeg har set, at nogen har ønsket sig. Derfor var den beslutning, vi skulle træffe som regering, om det var denne løsning eller ingen løsning,« siger Dan Jørgensen.

Hvis der ingen løsning kom, så ville arbejdspladserne rykke til udlandet, siger ministeren. Det ville blot flytte udledningen, siger han, »og det bliver man ikke et grønt foregangsland af«.

I samfundsdebatten har især spørgsmålet om elektrificering eller gasforsyning til fabrikkerne været dominerende.

Nordic Sugar fyrer i dag med tung fuelolie og kul, når de koger roer for at ende op med ’det hvide guld’, som det kaldes lokalt. Den tyskejede producent ønsker i stedet at fyre med gas. Når det er vigtigt at blive koblet på gasnettet, skyldes det, at de skal bruge den kæmpe mængde energi i kort tid, når roerne er modne, fra september til nytår. Jo længere tid, der går, jo mere sukker mister roerne, når de går fra sprøde til slatne. Derfor har fabrikken brug for de store underjordiske gaslagre, som det nationale gasnet er koblet op på.

Nordic Sugar har peget på, at alternativet til dette var at køre flydende gas, LNG, i lastbiler fra Sverige til Danmark.

Allerede sidste år skabte gas-strategien uenighed blandt danske topforskere på feltet, berettede Klimamonitor i juli, hvor professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet, pegede på elektrificering som alternativ. Philip Fosbøl, lektor ved DTU Kemiteknik, var derimod positiv over for gasplanerne.

Klimarådet har ønsket en nærmere undersøgelse af elektrificering som mulighed, og professor på DTU Brian Elmegaard har til Ingeniøren sagt, at samfundsøkonomien er bedre ved elektrificering end gas, men at det kræver et længere perspektiv. Derfor ville en virksomhed som Nordic Sugar have behov for hjælp til at satse på elektrificering.

Trods argumenterne ønsker Dan Jørgensen ikke at gå ind i en diskussion om elektrificering.

»Jeg tror hellere, du må snakke med Nordic Sugar om deres beslutning om elektrificering. Det er ikke noget, der ligger på regeringens bord. Vi har ikke mulighed for, selv om vi ville, at pålægge Nordic Sugar en elektrificering. Vi har truffet denne beslutning, fordi det samlet set er en god investering for Danmark. Vi står over for et potentielt tab af rigtig mange arbejdspladser,« siger klimaministeren.

Har regeringen overvejet at spørge Nordic Sugar, om man kunne hjælpe med at lave en elektrificering?

»Det har slet ikke været på tale at lave en elektrificering, fordi det fra Nordic Sugars side har været vurderingen, at det kunne ikke lade sig gøre.«

Hvis en elektrificering af Nordic Sugar ikke var på bordet, så var en anden løsning at få kørt LNG, altså gas, til Lolland Falster. Nu har I i stedet...

»Det var ikke en lige så grøn løsning som den, vi har valgt her. Vi har valgt en løsning, som betyder, at det på sigt er helt grøn energi, fordi det er biogas, og allerede fra 2024 er det 30 procent biogas.«

Når du siger, at det er biogas; har Nordic Sugar forpligtet sig til, at bruge biogas?

»Ja.«

Altså til at benytte biogas?

»De har forpligtet sig til at bruge gasledningen, og gasledningen kommer via energiforsyningen, vi har, til at indeholde stigende mængder biogas. I 2024 viser fremskrivningen 30 procent, i 2030 er det 50 procent og på sigt 100 procent,« siger Dan Jørgensen.

Hvad kræver det at nå op på 100 procent?

»Foreløbigt har vi med skiftende energiforlig, og specielt med den aftale vi i Folketinget sidste sommer lavede for energisektoren, sikret rigtig gode vilkår for udbygningen af biogas i DK. Vi støtter udviklingen af biogas med et ganske betragteligt milliardbeløb de kommende år. Det er klart, at med den beslutning, vi træffer her med at tilvejebringe ledningsfaciliteter, kan vi imødese at en større del af de investeringer vil trække i denne retning af landet, hvilket vi er rigtig glade for,« siger Dan Jørgensen.

Aftalen fra juni skitserer vejen frem mod 2030, og der vurderer I, at I når op på 50 procent biogas. Det er jo kun halvdelen af vejen? Så er der stadig 50 procent fossil energi i 2030?

»Nej, det er der slet ikke. Men det bliver måske en lidt lang snak, vi kan tage en anden dag.«

Men det er jo ret interessant.

»Vi kan tage en snak en anden dag om, hvordan det danske gassystem virker. Nu snakker vi om denne løsning. Denne virksomhed, vi her taler om, vil i 2030 med denne løsning have reduceret sin CO2-udledning med 70 procent sammenlignet med 1990. Det er jo sådan set meget godt, når en af vores mest energiintensive produktionsvirksomheder faktisk lever op til et mål, der er et gennemsnitsmål for hele vores land. Det, synes vi, er ganske godt.«

»Det andet, du spørger ind til: Skal vi være endnu mere ambitiøse på biogas? Det kan sagtens være. Det kommer vi til løbende at genbesøge. Mange andre dele af vores samfund kan også få brug for biogas. Men jeg tror, at de fleste vil skrive under på, at det er ganske betragtelige beløb, vi kommer til at støtte biogas med det næste årti, og der vel næppe er et land i verden, der satser så meget på biogas, som vi gør.«

Alligevel når man kun op på 50 procent af gasforbruget?

»Det er det, vi regner med i de ledninger der, ja. Helt generelt kommer gasforbruget jo også til at gå ned, fordi i andre dele af landet, hvor man bruger naturgas, gerne vil have det udskiftet med varmepumper og andre alternativer. Jeg fornemmer næsten, vi er færdige med at tale om Nordic Sugar og gasledningen?«

Det hænger jo lidt sammen, fordi når folk taler om elektrificeringen, så er det jo, fordi du jo selv fortæller, at i 2027 vil 100 procent af elektriciteten være produceret af vedvarende energi, så det er det, folk holder det op mod: Noget, der er 100 procent vedvarende energi om få år, og noget, som først i 2040 - håber I på - vil være vedvarende.

»Men som jeg startede med at sige til dig, så er det jo ikke det, der var muligheden nu. Så det er ikke det, vi kan vælge mellem. Vi kører lidt i ring nu, og jeg har mange andre, jeg skal ringe til, så jeg vil sige tak for interessen.«

Nordic Sugar har argumenteret for, at elektrificering vil være risikabelt, og at andre ikke har gjort det før. De er bange for, at det er upålideligt, så de ville have brug for en back up. Kunne man ikke have gjort sig nogle erfaringer i Danmark, så man kunne have hjulpet andre med at få den elektrificering, som mange taler om er fremtiden?

»Nej. Det var det, jeg startede med at sige, da du spurgte mig første gang. Nu ved jeg ikke, om det er fjerde eller femte gang. Det var ikke det valg, vi stod over for som regering. Vi stod over for et valg, om vi ville lave denne ledning eller ikke ville. Nordic Sugar har ikke planer om at elektrificere.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce