0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Flere læger modarbejder klimaforandringer, mens deres opsparing støtter mere kul-, gas- og olieudvinding. Arkivfoto

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frustrerede læger: Som den eneste har deres pensionskasse tilbagegang i opgørelse over klimaeffekt

Lægernes Pension går tilbage i WWF’s årlige gennemgang af danske pensionsselskabers klimaindsatser. Læger for Klimaet er skuffede og kræver ændringer.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvis Lægernes Pension var en patient til helbredstjek, ville der været nedfældet journalbemærkninger om en alt for klimabelastende levevis.

Sådan kan man omformulere dommen fra Verdensnaturfonden (WWF) i ngo´ens årlige rapport om de danske pensionsselskaber.

En rapport der gransker hvor langt – eller kort – de 16 største danske pensionsselskaber er kommet med omstillingen.

Selskaberne vurderes ud fra graden af klimahensyn i investeringspolitikken, mål for grønne investeringer, aktivt ejerskab, fossilt frasalg samt transparens i klimaskadelige investeringer.

I toppen ligger PKA og Akademikerpension. I bunden optræder Velliv, Topdanmark, Lærernes Pension og altså Lægernes Pension.

WWF
Foto: WWF

Screendump af pensionsselskabernes pointfordeling i WWF's rapport.

Ifølge WWF står det mere grelt til med klimaindsatsen fra Lægernes Pension end i forrige undersøgelse.

»Er desværre gået 1 point tilbage i forhold til sidste år, da man har valgt ikke at sætte et nyt mål om at øge andelen af grønne investeringer,« lyder WWF’s kritikk af pensionsselskabet, hvis formelle navn er Lægernes Pension & Bank, men som offentligt er kendt som Lægernes Pension.

Frustreret over klimanøl

Klimamonitor har i to omgange spurgt Lægernes Pension præcis hvilke selskaber indenfor fossil energi, som medlemmernes penge er investeret i.

Pensionskassen ønsker ikke at sætte navne på disse konkrete investeringer og henviser i stedet til sin samlede porteføljeoversigt.

Over 3.240 aktivnavne optræder på denne. Blandt de selskaber inden for fossil energi, som Klimamonitor har kunne få øje på, er eksempelvis:

  • En af klodens største kulproducenter, mineselskabet Glencore
  • Asiens største olie- og gasproducent, Petrochina
  • Verdens største importør af flydende naturgas, Korea Gas Corporation
  • Occidental Petroleum Corp – et amerikansk selskab med fokus på at hitte og udvinde nye olie- og gasfelter

Hos Læger for Klimaet, en ngo med fokus på blandt andet at nedbringe drivhusgasbelastningerne fra sundhedssektoren, er man skuffede.

»Det er alt for dårligt, at vores pensionsselskab er det eneste, der går tilbage i WWF’s årlige gennemgang samtidig med, at Lægernes Pension sælger sig selv som et ansvarligt og grønt pensionsselskab,« siger Martin Schønemann-Lund.

Han er læge, ph.d.-studerende i lungesvigt på Intensiv Afdeling, Nordsjællands Hospital, bestyrelsesmedlem og medstifter af Læger for Klimaet.

»Følelsesmæssigt er jeg frustreret. Jeg føler, at bestyrelsen negligerer truslen fra klimaforandringerne for global sundhed ved fortsat at have så mange investeringer i fossil energi,« siger Martin Schønemann-Lund.

Han og de andre læger fra Læger for Klimaet kan også skæve misundeligt til andre danske pensionskasser, som har afhændet fossile aktier.

Akademikernes Pensionskasse har eksempelvis siden 2015 været igennem flere runder kritik fra sine medlemmer og satte som konsekvens gang i en fossil frasalgsstrategi. Dette er sket, og frasalget af aktier i olie- gas- eller kul-selskaber har ikke tæret på afkastet i Akademikernes Pensionskasse. Tværtimod. Det er altså en god forretning at investere mere bæredygtigt.

Men ønsker en læge at skifte til den eller andre pensionskasser på grund af klimakvaler, kan det dog ikke altid lade sig gøre. Og her bliver WWF’s klimakritik af Lægernes Pension ekstra prekær.

Lægernes Pension har 90 procent af alle læger i Danmark som medlemmer, og en pensionsordning hertil er obligatorisk for læger omfattet af kollektiv overenskomst.

Så hvis en læge omfattet af kollektiv overenskomst nægter at finde sig i, at vedkommendes opsparing støtter udvinding eller handel med fossil energi, ja, så er handlemulighederne begrænsede.

»Det er meget overraskende og frustrerende, at vi læger, som hylder videnskab og fakta, er tvungne til at have vores pension investeret i en pensionskasse, som fortsat har store investeringer i fossile energikilder,« siger Martin Schønemann-Lund.

»Selvom alle pensionsselskaber skal investere ansvarligt og bidrage til den grønne omstilling, bør Lægernes Pension og Bank i særlig grad gå forrest.«.

Påvirker fremtiden

Medlemsformuen hos Lægernes Pension rundede 100 milliarder kroner i 2020. Og hvor de milliarder er investeret, påvirker altså morgendagens dekarbonisering. Eller mangel på samme.

»Danskernes pensioner er den største pengekasse i Danmark. Derfor ligger planetens fremtid i høj grad i deres hænder,« udtalte Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF, i en pressemeddelelse i foranledning af rapporten, der blev offentliggjort den 23. december 2020.

Klimamonitor har foreholdt kritikken for Lægers Pension.

»Vi forfølger en anden strategi for grøn omstilling end den, som WWF har valgt,« lyder det fra chef for ansvarlige investeringer hos Lægernes Pension, Peter Rasmussen.

Peter Rasmussen er grundlæggende lodret uenig i kritikken af mangelfulde klimahensyn.

Han fremhæver, at Lægernes Pension på nuværende tidspunkt har ekskluderet 120 selskaber af klimahensyn på sin negativliste. Det er eksempelvis Chevron, ConocoPhillips og China Coal and Energy.

Peter Rasmussen peger desuden på, at målinger af pensionskassens klimaaftryk i 2020 viste, at udledningerne fra aktieinvesteringerne hos Lægernes Pension er godt 60 procent lavere end aktiemarkedet generelt.

»Lægernes Pension har forpligtet sig til at investere efter Paris-aftalens målsætning, og det efterlever vi. Det gælder både ved investeringer i nye klimavenlige tiltag og i fravalg af blandt andet kul og tjæresand, som blev gennemført i 2020,« siger Peter Rasmussen, chef for ansvarlige investeringer hos Lægernes Pension.

Du kan læse mere i denne artikel, hvor Lægernes Pension uddyber tankerne bag sine investeringer, og hvorfor man har valgt at afhænde aktier i tobak af helbredshensyn, men afviser et fossilt frasalg på nuværende tidspunkt.

Interviews til denne historie er foretaget før vedtagelsen af nye delegerede til generalforsamlingen hos Lægernes Pension i 2021 den 9. februar.

Læger for Klimaet optrådte på kandidatlisten for første gang, og ngo´en repræsenteres nu af 14 delegerede til generalforsamlingen i år. En af disse bliver Martin Schønemann-Lund.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce