0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Historisk vurdering: Klimarådet dumper regeringens klimaindsats

Regeringen har ikke anskueliggjort, at klimalovens 70-procentsmål bliver nået i 2030. Det vurderer Klimarådet. Selv allerede vedtagne aftaler dumpes.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Klimarådet skal hvert år vurdere, om regeringen med sine tiltag har anskueliggjort, at det lovfæstede 70-procentsmål bliver nået.

Fredag har Klimarådet for første gang fældet sin dom over en regering:

Dumpet.

»Det er Klimarådets vurdering, at regeringens samlede klimaindsats ikke anskueliggør, at klimalovens 70-procentsmål i 2030 nås,« skriver Klimarådet i en netop offentliggjort rapport.

Klimarådet følger op med følgende afgørende udmelding:

»Der er således behov for nye initiativer.«

Da Danmarks første klimalov blev vedtaget i sommeren 2020, fik både regeringen og Klimarådet helt nye forpligtelser.

Det ser vi konsekvenserne af nu.

Folketinget kan nu pålægge regeringen en handlepligt, der skal tvinge regeringen til at iværksætte nye klimatiltag, der sikrer vejen til målet.

Ikke nok med at Klimarådet anbefaler nye tiltag, vurderer rådet også, at de allerede indgåede aftaler bør genåbnes for at nå målet.

Det drejer sig blandt andet om klimaaftalen for affaldssektoren, vejtransporten, energi- og industriaftalen og skattereformen.

Den næste tid vil vise, om der er flertal for det.

De nye tiltag

Regeringen har siden klimalovens vedtagelse i juni 2020 indgået en række aftaler, som vil bringe Danmark cirka en tredjedel af vejen mod 70-procentsmålet.

Det er endnu uklart, hvordan regeringen vil opfylde de resterende to tredjedele af reduktionsbehovet, skriver Klimarådet.

Bag den vurdering gemmer sig flere kritikpunkter.

»Dette er kritisk, fordi tiden er knap set i lyset af opgavens betydelige omfang, og fordi regeringen i høj grad forventer at basere målopfyldelsen på nye og uprøvede teknologier,« skriver Klimarådet.

Det første, regeringen ifølge Klimarådet bør gøre nu, er at etablere to vidtrækkende strategier:

  • Der skal laves en konkret køreplan omfattende alle områder af klimaindsatsen frem mod 2030.
  • Der er behov for en national strategi for CO2-fangst og - lagring som et vigtigt element i køreplanen. Det skyldes, at regeringen lægger stor vægt på denne teknologi for at nå målet.

Når det er gjort, er det afgørende, at regeringen og Folketinget i de kommende år vedtager flere konkrete virkemidler, der sikrer yderligere reduktioner.

Også her har Klimarådet specifikke forslag, der bør indføres hurtigst muligt:

  • En gradvist stigende, ensartet og høj afgift på alle danske drivhusgasudledninger. Klimarådet anerkender, at det er en svær øvelse at lave en ensartet CO2-afgift på tværs af sektorer.
  • Initiativer til accelereret udtagning og vådlægning af landbrugets kulstofrige lavbundsjorder.
  • En højere pris på drivhusgasser i samfundsøkonomiske beregninger, som afspejler 70-procentsmålet.

Det er klimapolitik, som regeringen hidtil har skubbet foran sig. Skattereformen udskød udsigten til ensartet og høj CO2-afgift, og landbrugsforhandlingerne har været udskudt.

Klimaminister Dan Jørgensen har afvist at stille op til interview hos Klimamonitor.

Men i en pressemeddelelse har Dan Jørgensen behov for at understrege Klimarådets rolle og beføjelser:

»Klimarådet er ikke en dømmende eller besluttende instans. Rådets opgave er at rådgive regeringen,« siger han og fortsætter:

»Og jeg synes, at de i denne rapport kommer med en række gode anbefalinger, som vi kan arbejde videre med. Både i forhold til overordnet tilgang og konkrete virkemidler. Flere af de tiltag, som Klimarådet efterlyser, er vi allerede i fuld gang med at levere på. Andre vil følge.«

Dan Jørgensen forholder sig også til de konkrete punkter, Klimarådet har fremhævet som mangelfulde:

»Regeringen er i gang med at forhandle med folketingets partier om en klimaindsats på landbrugsområdet, ligesom vi har fremlagt vores forslag til et 2025-mål. I de næste måneder følger vigtigt arbejde med at udvikle en strategi for lagring og fangst af CO2 samt en elektrificeringsstrategi og en strategi for brint og PtX,« siger han.

Dertil vil der komme en udvikling på CO2-afgiften til efteråret, når den nyudnævnte ekspertgruppe lander en delrapport.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce