Amsterdam Kommune har som de første i verden valgt at anvende modellen.
Københavns Kommune følger muligvis efter.
Tilslutningen sker i selskab med Regionen Bruxelles, byen Dunedin i New Zealand og Nanaimo i Canada.
Vi taler om at indrette sin drift efter den såkaldte doughnutmodel. En model som Deloitte Danmark også opfordrer alle i erhvervslivet til at implementere.
For doughnutmodellen er kort sagt et økonomisk styringsredskab, der skal sikre, at mennesker trives på alle målbare parametre, og ens drift holder sig indenfor rammerne af klodens klimatiske og miljømæssige rammer.
»Tænk på det som et kompas for velstand i 21. århundrede,« siger udviklingsøkonom og seniorforsker ved Oxford University’s Environmental Change Institute, Kate Raworth, i denne video fra Doughnut Economics Action Lab.
Lyder det budskab løfterigt og besnærende? Men også en anelse kryptisk?
Så læs videre. Denne artikel er en introguide til dig, der går med overvejelser om, hvorvidt doughnutmodellen skal afprøves i din kommune, firma eller by.
Guiden bygger på to kilder:
- Et interview med Fanny Broholm, gruppeformand for Alternativet i København, medlem af teknik- og miljøudvalget og master i Environmental Policy and Regulation fra London School of Economics.
- Key take aways fra Kate Raworth, ophavskvinden bag doughnutøkonomi, MSc i udviklingsøkonomi og tilknyttet forsker ved Oxford University. Pointerne er udvalgt fra hendes video ‘Downscaling the Doughnut to the City’ og denne relaterede 44-sider lange metodiske værktøjsgennemgang fra Kate Raworth, KR Fonden og C40-Cities.
Kompileret bliver det til fire fif.
1. Hav øje for de nye metoder
Siden du læser dette, er du nok allerede ret overbevist om doughtmodellen. Næste skridt handler derfor formentligt om at overbevise din chef eller kollegaflok.
Et salgsargument er, at få koncerner eller myndigheder gider basere deres gesjæft på gamle metoder. Færre ønsker at misse fordelene ved nyeste, tilgængelige data. Men det er faktisk, hvad der i øjeblikket reelt sker.
Kate Raworth fremhæver, at vores økonomiske tænkning stadig beror på grækernes tænkning om økonomi inden for en bystat kombineret med Adam Smith (1723–1790) og John Stuart Mills (1806–1873) teorier. Markedets usynlige hånd finder de bedste løsninger via selvregulering samt udbud og efterspørgsel. Bæredygtighed opstår heri takket være flertallets interesse i fortsat vækst.
Men moderne økonomi ser bort fra de planetære fysiske grænser, som økonomien er indlejret i. Eksempelvis hvor meget atmosfæren som en ressource kan lagre af drivhusgasser, før klimaforandringerne accelerer og påvirker økonomien i positiv eller negativ form.
»Det er nu på tide at tage det næste uundgåelige trin: at betragte økonomien som en husholdning ud fra planetens rammer,« siger Kate Raworth i videoen ‘Downscaling the Doughnut to the City’.
Der skulle lige slibes nogen kanter
Fanny Broholm
Og da doughnutøkonomi i høj grad er billedbåren, er der masser af visualiseringer til at hjælpe forståelsen på vej. Over 41 af slagsen har Doughnut Economics Action Lab uploadet lige her.
Visualiseringerne er til brug kvit og frit under Creative Commons BY SA 4.0.
Blandt andet nedenstående visualisering, som altså ikke er af selve dougnutmodellen, men en forklaringsramme af, hvad de herskende økonomiske forståelser forsømmer at medregne.