Så (lidt) dyrere bliver varer med CO2 -afgifter
Danmark indførte CO2 -afgifter allerede tilbage i 1990’erne, men formålet med dem blev gradvist udhulet.
Dels fik flere sektoren stærkt reducerede afgifter, dels blev nogle sektorer og virksomheder helt fritaget.
Som et middel for at nå 70 procents-reduktionsmålet anbefaler Klimarådet stigende CO2 -afgifter gældende for alle sektorer. Et delmål er en CO2 -afgift på cirka 1.500 kroner per ton CO2 -ækvivalenter i 2030. Et halvt kilo hakket oksekød bliver i så fald 13 kroner dyrere i 2030 end i dag. Prisen på en liter mælk vil stige cirka 2 kroner.
Kilde: Klimarådet.
Vis mere
Sproglig afsmitning fra Andeby
Socialdemokratiet har sendt idéen om øgede, ensartede CO2 -afgifter erhverv til hjørne. Et hjørne som der vel at mærkes skal indtages af en ekspertgruppe, som indenfor de næste to år skal komme med en vurdering af fordele og ulemper ved øgede, ensartede CO2 -afgifter.
Nedsættelsen af ekspertgruppen sker selv om Klimarådet, Kraka, De Miljøøkonomiske Vismænd og Den Internationale Valutafond (IMF) plæderer for, at samtlige erhverv i Danmark bør pålægges en stigende CO2 -afgift på mindst 1200 kroner per ton CO2 e i 2030.
Socialdemokratiet nåede inden nedsættelsen af ekspertgruppen at indikere sit syn på dette klimavirkemiddel.
»Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår,« udtalte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Børsen 20. maj 2020.
Denne term hentet fra Andeby er efter meget at dømme en sproglig afsmitning fra Dansk Industris afvisning af selvsamme virkemiddel.
Første gang DI anvendte denne sprogbrug offentligt var i februar 2020. I Klimaudspillet Small Great Nation plæderede de to tidligere økonomiske vismænd Peter Birch Sørensen og Hans Jørgen Whitta Jacobsen for, at alle udledninger af drivhusgasser fra dansk territorium pålægges en afgift per ton CO2 e, der fra 2030 er ensartet uanset sektor.
Skattepolitisk chef i DI, Jacob Bræstrup, kaldte i Berlingske Tidende 22. februar de to topøkonomers udspil for en Georg Gearløs-maskine.
Klimarådet fremlagde kort efter 10. marts et tilsvarende udspil med en ensartet CO2 -afgift på 1.500 kroner per ton i 2030.
Her betegnede Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri, udspillet som en Georg Gearløs-maskine, der næppe kan virke i praksis.
Vis mere
Mindre frygt for CO2-lækage
De nyeste beregninger fra Det Miljøøkonomiske Råd udvander kraftigt frygten for, at øgede danske CO2 -afgifter er lig med, at firmaer i Danmark lukker, og at udenlandske fabrikker blot overtager produktionen uden gavn for klimaet.
Dels sænker vismændene den lækagerate fra hele 52 procent til 21 procent. Denne nedjustering gælder kvotesektoren – altså al produktion der er underlagt EU’s CO2 -kvotesystem. Dels irettesætter vismændene ret beset også sig selv i forhold til deres forrige rapporter om emnet. Her havde vismændene i højere grad antaget, at andre lande fører en mindre progressiv klimapolitik end Danmark.
Det viser sig at være en forkert antagelse af vismændene, erkender de i Det Miljøøkonomiske Råds rapporten ‘Dansk klimapolitik frem mod 2030’ fra marts i år.
Andre lande fører på grund af EU-krav eller nationale klimamål faktisk en lige så stringent eller endnu strengere klimapolitik end den i Danmark. Og jo mere ens krav i Europa, jo mindre motivation er der for, at nogle af fabrikker i Europa vil flytte produktionen til et andet land i unionen.
Vis mere