0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hofor svarer på kritik: Derfor har vi droppet solceller på tagflader som klimaværktøj

Hofor har tidligere opsat solceller på bygninger, men det er for dyrt, bøvlet og langsomt i forhold til at nå klimamålene, lyder det fra den kommunalt ejede forsyningsvirksomhed.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hofor påfører forbrugerne en skjult ekstraomkostning, når de bygger en kæmpe solcellepark ved Sorø. For det kræver ny transformaterstation, og der er flaskehalse i elnettet.

Det siger Ulrik Jørgensen, selvstændig rådgiver og tidligere professor ved Aalborg Universitet og DTU.

I stedet burde Hofor – sammen med deres kommunale ejere og staten – arbejde på at få sat solceller op på hustage. Det mindsker behovet for dyre netforstærkninger, mener han.

Klimamonitor har bedt Hofor om et interview, men det har de ikke ønsket. De har i stedet sendt skriftlige svar, hvor afsenderen er Hans Jakob Martinsen, chef for Projektudvikling, Landvind og Sol i Hofor.

Har I overvejet, om Hofor kan spille en stærkere rolle i forhold til opsætning af solceller på tagflader? Hvis I kan opsætte på marker, kan I vel også indgå i projekter på hustage?

»Hofor håber at kunne opsætte solceller i Danmark med en samlet installeret effekt på mellem 300 – 600 MW inden 2025. Dette svarer til strømforbruget i 100.000- 200.000 husstande.

Vi fokuserer på markbaserede solcelleanlæg, fordi det er billigst for forbrugerne, og fordi vi kan få rigtig meget grøn strøm på kort tid. København skal være CO2-neutral om bare fire år, og det nationale CO2-mål skal være nået inden 2030. Så vi har travlt.

Vi har faktisk tidligere arbejdet med taganlæg i boligforeninger, og vi har taganlæg på nogle af vores egne bygninger til at dække eget forbrug. Men i dag fokuserer vi udelukkende på markanlæg, fordi det tager meget lang tid at etablere taganlæg i større skala, og desuden kræver det inddragelse af mange tage.

Det vil for eksempel kræve ca. 10.000 projekter på tage af hver 500 m2 at levere den samme mængde strøm som Hofors kommende solcellepark i Fjenneslev ved Sorø (140-190 MW).

Hofors erfaring er desuden, at tagprojekterne kræver meget udviklingsarbejde, myndigheds-behandling, flere net-tilslutninger, flere og dyrere invertere og ikke mindst en masse dialog med ejerne af hustage, som ofte skal forstærkes for at bære solcellerne.

Det bliver for tidskrævende og for dyrt i forhold til den mængde strøm, vi får ud af det. Ifølge Energistyrelsens Teknologikatalog er det op til 2,5 gange dyrere at producere en MWh el på et taganlæg end på et markbaseret anlæg. Og vi forventer ikke, at forskellen blive mindre fremover.

Vi mener derfor, at man får en hurtigere og billigere klimagevinst ved de store markanlæg. Vi finder dog absolut, at taganlæg kan være et vigtigt bidrag til den grønne omstilling, og vi er heldigvis heller ikke de eneste, der sætter solceller op.

Der sker i øvrigt en spændende teknologiudvikling indenfor taganlæg, for eksempel tagbeklædning med integrerede solceller. Det gør det lettere for bolig- og bygningsejere at være med til at drive udviklingen, når der skal skiftes tag eller bygges nyt.«

Har I været i dialog med jeres ejere om denne problematik?

»Ja, vores mål og planer for udbygning med både vindmøller og solceller er en del af Københavns Kommunes klimaplan, der skal gøre København CO2-neutral allerede i 2025. Hvis vi skal nå dette ambitiøse mål og derudover bidrage til det nationale klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, skal vi handle hurtigt – uden at vi fordyrer den grønne omstilling, som jo i sidste ende betales af borgerne. Det er en væsentlig årsag til, at vi fokuserer på markbaserede solcelleanlæg, som er en billig og effektiv måde at installere stor volumen på kort tid.«

Hvordan forholder I jer til, at I placerer et solcelleanlæg et sted, hvor der både mangler en transformerstation, og at der er flaskehalse ind mod hovedstaden?

»De store vindmølle- og solcelleparker kræver meget plads, og vil derfor ofte skulle ligge væk fra tætbefolkede områder samt væk fra eksisterende el-infrastruktur. At vi placerer en solcellepark ved Sorø øger ikke isoleret set udgifterne til at udbygge elnettets kapacitet. Udbygningen sker i forvejen på tværs af landet i takt med, at produktionen af vedvarende energi stiger og skal transporteres fra produktionsstederne til forbrugsstederne.

Det er altid net-selskabet, som anviser, hvor et nyt VE-anlæg skal tilsluttes elnettet. Det gør de på baggrund af en samfundsøkonomisk analyse af, hvilken løsning der giver den laveste samlede omkostning, blandt andet ud fra deres kendskab til kommende produktionsanlæg og kapacitetsbehov i et område.

»Som projektudvikler skal Hofor afholde udgifterne til at føre kablerne frem til det anviste tilslutningspunkt, mens net-selskabet afholder udgifterne til for eksempel at opføre en ny transformerstation eller udbygge nettets kapacitet ind mod hovedstaden, eller hvor behovet i øvrigt er.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere