0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dreisling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dreisling/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimarådet kritiserer: Regeringen er for store tidsoptimister, når det gælder CO2-reduktioner fra nye teknologier

Set i lyset af, at regeringen endnu ikke har offentliggjort en komplet CCS- eller PtX-strategi, knytter Dan Jørgensen og kompagni for stor tiltro til hurtige reduktioner fra sådanne teknologier, siger Klimarådet i nyt notat.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen bør øve sig i at være mere tidspessismistiske.

Sådan kan man udlægge essensen af budskabet i et nyt vurderingsnotat fra Klimarådet.

Rådet har gransket regeringens Klimaprogram 2021, og vurderer, at regeringen risikerer at være for optimistisk omkring, hvor hurtigt nye teknologier kan skabe CO2-reduktioner.

Derudover savner rådet et større fokus på klimamålet i 2025. Et mål hvis reduktionsbehov ifølge Klimarådet er på 1,2-4,3 millioner ton drivhusgasser, der altså skal elimineres indenfor de næste fire år.

»Opfyldelse af 2025-målet kræver hurtig handling, og der skal ske en betydelig fremdrift i den nærmeste tid. Reduktionstempoet i klimaindsatsen er helt afgørende. Klimarådet opfordrer kraftigt til, at der vedtages virkemidler for at nå målet,« siger professor og formand for Klimarådet, Peter Møllgaard, i en pressemeddelelse.

Det er vigtigt ikke at være for optimistisk

Klimarådet roser regeringen for med sit Klimaprogram 2021 at have forbedret analysegrundlaget for klimaindsatsen med flere scenarier, køreplaner for forskellige teknologier, og et virkemiddelkatalog med omkostninger for klimapolitiske tiltag.

Men Klimarådet understreger, at det naturligvis er væsentligt, at køreplanerne over tid faktisk medfører en øget konkretisering af klimaindsatsen.

»Regeringen har stadig en stor opgave foran sig med at klarlægge hvilke veje, den vil gå, og hvordan den vil nå de potentialer, den viser frem i klimaprogrammet. Vi gør opmærksom på, at planen bør justeres løbende. Det gælder eksempelvis, hvis teknologier udvikler sig hurtigere eller langsommere end forventet,« pointerer Peter Møllgaard i pressemeddelelsen.

Ofte tidsoptimistiske planer

Kritikken af en for tidsoptimistisk regering knytter sig til, at regeringens nye program vurderer, hvor lang tid, der går fra politisk beslutning til fuld implementering af de forskellige teknologier.

Det er angivet i et interval, som indikerer, at der naturligt nok er stor usikkerhed på sådanne estimater.

I de specifikke køreplaner for, hvornår der senest bør træffes en politisk beslutning, er det ofte det mest tidsoptimistiske skøn, regeringen anvender.

Eksempelvis vurderer regeringen, at fangst og lagring af CO2 (CCS) har en omstillingshastighed på fem til otte år. For Power to X (PtX) angiver regeringen omstillingshastigheden fra seks til otte år.

Klimarådet hæfter sig ved, at køreplanen placerer det seneste beslutningstidspunkt for CCS i 2025 og for PtX i 2024. Det vil sige fem og seks år før 2030-målet, og det vil være for sent til at nå det fulde potentiale, hvis regeringens mere tidspessimistiske skøn bliver til virkelighed.

»Havde regeringen brugt det høje skøn, burde det seneste beslutningspunkt være i 2022 for begge teknologier. Det skaber selvfølgelig bekymring for, hvor stor en del af potentialet, vi kan nå i 2030. Særligt set i lyset af, at regeringen endnu ikke har offentliggjort en komplet CCS- eller PtX-strategi, og det er teknologier, som regeringen har store forventninger til,« understreger Peter Møllgaard i pressemeddelelsen fra Klimarådet.

»Det er vigtigt ikke at være for optimistisk, for vi ved, at det tager tid, når nye teknologier skal virke i stor skala. Kommer man for sent i gang, så bliver potentialet mindre,« siger Peter Møllgaard.

Kræver masser af el

Samlet set udgør PtX og CCS sammen med direkte CO2-fangst to tredjedele af regeringens tekniske reduktionspotentiale på i alt 26-33 millioner ton drivhusgasser i 2030.

Alle disse løsninger har behov for, at der er elektricitet fra vind og sol til rådighed, for at de reelt er klimavenlige løsninger.

Klimarådet vurderer, at det på nuværende tidspunkt er usikkert, om der er sikret tilstrækkelig udbygning af vedvarende energi frem mod 2030 til at dække det kommende merforbrug. Eksempelvis er havvindmølleparken Hesselø på 1 GW, der ellers skulle stå klar i 2027, blevet forsinket.

Find hele notatet her.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce