0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hirtshals Havn.
Foto: Hirtshals Havn.

Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune, vurderer selv, at en vindmøllesag i Hirtshals var med til at koste ham valget. Der skal opføres vindmøller som led i en havneudvidelse, hvor borgmesteren kæder det sammen med PtX-planer på havnen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimavalg eller baghave-problemer? Flere borgmestre brændte nallerne på vedvarende energi

Store planer om solceller og vindmøller har skabt tilbagegang lokalt for partier, viser Klimamonitors gennemgang af otte kommuner. I nogle sager har det dog begrænset betydning, tyder det på – og vedvarende energi bliver også forbundet med arbejdspladser.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kommunalvalget var et klimavalg.

Sådan har det lydt fra blandt andet Concito, Danmarks Naturfredningsforening og kommunalforsker Roger Buch. En del henviser til en rundspørge fra firmaet Electica, udført for en klimaforening kaldet Den Åbne Lobby.

Electica havde gennem et analysefirma spurgt 1.500 vælgere, og af dem meldte 43 procent, at ’klima, miljø og natur’ spillede ind på deres partivalg. Det blev kun overgået af emnet ’velfærd, ældre og børn’.

Men nogle steder kan borgmestre have mistet stemmer på omstillingen.

Det viser Klimamonitors overflyvning af otte kommuner, hvor store planer for solenergi og vindmøller har skabt lokal debat.

Det er umuligt for Klimamonitor at følge med vælgerne ind i stemmeboksen og spørge dem, i hvor høj grad debat om vindmøller og solceller har spillet ind på deres kryds.

I stedet har vi for de otte kommuner undersøgt, hvordan valget er gået – og tjekket resultaterne ved de lokale valgsteder, hvor anlæg med vedvarende energi har skabt splid.

Valgforsker Martin Vinæs Larsen, Aarhus Universitet, har i et projekt dokumenteret, at vindmøller ved tidligere valg har givet stemmetab til den siddende borgmester.

Vores interviews med lokale redaktører og journalister, der har fulgt debatterne tæt, viser, at det meget vel kan have været sket ved dette valg også.

Tag med rundt i otte kommuner:

Ringkøbing-Skjern: Borgmesteren fik et rap

Venstre-politikeren Hans Østergaard bevarer sin borgmesterpost i kommunen med landets højeste produktion af vedvarende energi. Men et stort vindmølleprojekt har kostet på Venstres popularitet, vurderer Gudrun Pedersen, chefredaktør for Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

»Jeg tror, det har influeret en del, især i de områder, hvor der er planlagt vindmøller og solceller. Men jeg tror faktisk også debatten er blevet set og hørt andre steder i kommunen, for vi har rigtig mange møller. Det er et issue herude, at man synes, vi har nok,« siger Gudrun Pedersen.

Der har ikke været skolelukninger eller andre sager, der ellers kan være forklare vælger-rykket, siger hun.

Vestas – den lokalfødte stolthed og arbejdsplads – vil erstatte 11 testmøller ved Lem Kær med otte større i en højde på op til 270 meter til vingespids. Vestas beskæftiger 2.000 ansatte i kommunen, heraf halvdelen lokalt bosat. Projektet rummer også solceller og Power to X-testproduktion.

Venstre og Socialdemokratiet, som har talt for Lem Kær-møllerne, er gået tilbage i hele kommunen. I Fællessalen på Lem Skole – hvor det lokale valgsted var – er udviklingen mere markant end i kommunen som helhed. Venstre gik 9,7 procentpoint tilbage, og Socialdemokratiet fik 6,6 procentpoints tilbagegang.

Konservative og Kristendemokraterne, som ønskede færre møller, gik frem. Det samme gjorde SF, som har været imod både møller og solceller.

Den lokale chefredaktør bider mærke i, at Erik Viborg gik tilbage. Han stiller op for Venstre og arbejder for Vestas. Alligevel stemte han nej til møllerne som den eneste i Venstres gruppe. Han bor selv i Lem og har udtalt følgende:

»Jeg stemte imod Lem Kær på byrådsmødet, som den eneste i Venstre. Men det, jeg lytter mig til er, at der er flere, der valgte ikke at ville stemme på mig denne gang, fordi det var en stemme på Venstre, som bakker op om projektet. Så der er ingen tvivl om, at jeg er blevet straffet af vælgerne,« sagde Erik Viborg til Dagbladet Ringkøbing-Skjern efter valget.

Chefredaktøren har samme fornemmelse:

»Der er en træthed af not in my backyard-diskussionen. For vi har dem i baghaven, og det har vi sådan set levet med i mange år. Det er på Lolland og i Lem Kær, man peger på, når der skal møller op, ikke Liseleje. Mange på de her kanter synes, at nu har vi gjort vores.«

»Selv om der er en stolthed over Vestas, så tror jeg, – og det mener jeg, at man kan se af stemmetal – at flere har straffet politikere for, at de synes, at Vestas har fået for lang snor.«

Syddjurs: Lokalpolitiker fik slag derhjemme

I Syddjurs Kommune stoppede den siddende borgmester, socialdemokraten Ole Bollesen. Venstres Claus Wistoft var få stemmer fra at tippe flertallet, men i sidste ende blev socialdemokraten Michael Stegger Jensen borgmester.

Thomas Gam Nielsen dækker som journalist for TV2 Østjylland, hvad der sker på Djursland. I Syddjurs Kommune har særligt én sag vakt hans interesse. En stor solcellepark, der skal opføres ved byen Kolind, og som Venstre støtter.

Claus Wistoft er kommunens store stemmesluger med 2.637 personlige stemmer. Men Venstre gik tilbage med hele 17,3 procentpoint på det valgsted, hvor solcelleparken skal være.

Det kan måske hænge sammen med, at han er blandt aktørerne i ejerkredsen, der ønsker at opføre en stor solcellepark.

»I kommunen fik han personligt et rigtig fint valg, men Venstre tabte rigtig mange stemmer i Kolind. De gik til en konservativ politiker, en afholdt foreningsmand, men han var også ude og sige at der skulle have været meget mere dialog i sagen om solcellerne,« beretter Thomas Gam Nielsen.


Norddjurs: Andet har fyldt mere

I Norddjurs Kommune tabte den siddende borgmester, socialdemokraten Jan Petersen, valget. Partiet gik 9,6 procentpoint tilbage. Venstres Kasper Bjerregaard bliver ny borgmester.

Kommunen har en del solcelleprojekter på tegnebrættet. Allerede nu er solcelleparken Eskelund langt i planlægningen, og flere er på vej. Men generelt i kommunen har andre emner domineret valgkampen.

»For hele kommunen er det ikke noget, der generelt har fyldt i debatten, men lokale steder har der været stor modstand,« siger Thomas Gam Nielsen, som dækker Djursland for TV2 Østjylland, om solcelleprojekterne.

Norddjurs Kommune har haft to skolelukninger og har store økonomiske problemer. De to sager har fyldt mest, vurderer Thomas Gam Nielsen.

I Ålsrode syd for Grenå har en stor solcellepark vakt debat. Thomas Gam Nielsen deltog i en lokal valgdebat, hvor solcellerne tog omkring 90 procent af tiden. Det var på trods af, at byen lige har været ramt af skolelukning og mister sit børnehus. Alligevel er det solcellerne, som vækker røre, og det skyldes, at landsbyen omkranses af panelerne.

I Kulturhuset Stationen, hvor Ålsrode-borgerne skulle stemme, er det dog svært at udlede, at den sag har haft stor betydning.

Lokalavisen Norddjurs refererede fra valgdebatten i Ålsrode, hvordan partierne stillede sig i forhold til solcelleprojektet. I Kulturhuset Stationen er det både gået frem og tilbage for henholdsvis ja- og nej-partier.

PartiStillingtagenResultat lokaltForskel i fht 2017
Venstre*Nej21,9 pct+2,8
DFNej8,2 pct-7
Nye BorgerligeNej7 pct+7
RVNej2,6 pct+2,3
SJa32,9 pct-6,5
LAJa2,6-1,6
SFJa6 pct-2,4
Enhedslisten Ja5,7 pct+0,4
KonservativeVed ikke12,9 pct+6,4

*Venstres paneldeltager bor selv i Ålsrode og vil få udsigt til solcellerne, som han var imod. Venstres borgmesterkandidat Kasper Bjerregaard har erklæret sig som tilhænger, men gerne i mindre skala.

Thomas Gam Nielsen pointerer, at det spiller ind, hvordan solceller placeres i landskabet i forhold til naboer.

»Ved Fjellerup ligger Meilgaard Gods, der også har solcelleplaner. Det ligger mere afsondret, og der er slet ikke samme debat som ved Ålsrode.«

Bornholm: Grønne arbejdspladser

Klimamonitor er også taget forbi Bornholm, hvor der er store planer om at blive energiø. Store havmøller skal opføres syd for øen, og for nyligt kom det frem, at Energistyrelsen overvejer at rykke dem tættere mod land.

Ifølge Kristoffer Gravgaard, chefredaktør ved Bornholms Tidende, er debatten »omgivet af positiv optimisme«. Godt nok har De Konservatives Jacob Trøst vundet borgmesterposten fra socialdemokraten Thomas Thors, men det er ifølge chefredaktøren ikke på grund af debat om havmøllerne.

Næsten ingen har appetit på flere landmøller på Bornholm, og debat om solceller »er ikke noget, der har fyldt meget i valgkampen«.

For mange bornholmere er havmøllerne »en drøm om, at fortidens fiskeeventyr kan blive til fremtidens vindmølleeventyr«, siger chefredaktøren.

»Du kan helt sikkert finde nogle på Bornholm, som ikke synes, at havmøller er pæne. Men det, der fylder i debatten, er visionen om, at det bliver fantastisk,« siger Kristoffer Gravgaard.

Guldborgsund: Borgmester mister posten

I Guldborgsund Kommune mister John Brædder fra Guldborgsundlisten borgmesterposten til socialdemokraten Simon Hansen.

I hans egen by, Grænge, er der planer om en solcellepark, og hans personlige stemmetal i området er »banket i jorden«, siger David Arnholm, nyhedsredaktør for det regionale medie Folketidende.

Ved valgstedet Toreby fik John Brædder 316 personlige stemmer for fire år siden. Denne gang måtte han nøjes med 141.

»Det er svært ikke at se det som en sammenhæng med solcellesagen,« vurderer David Arnholm.

Spørgsmålet er, om andet kan have spillet ind på, at John Brædder går tilbage. David Arnholm pointerer, at lokallisten går tilbage fra et højt niveau. For fire år siden gik han stort frem, da valgkampen i høj grad endte som en debat om ham eller DF’eren Rene Christensen. Så måske har John Brædder også tabt stemmer i år, fordi der ikke er denne effekt længere.

Et andet parti kan også være ramt af energidebatten. En stor energipark, Vennerslund, er planlagt på Nordfalster, og SF har især markeret sig som fortaler.

Nyhedsredaktøren havde troet, at SF ville gå mere frem, end det har været tilfældet. Partiet er gået 0,6 procentpoint frem til 4,7 procent af stemmerne. I Nørre Alslev, et landdistrikt, er SF gået en halv procentpoint tilbage til magre 3,6 procent.

»Det er måske, fordi SF så helhjertet har støttet energiparken Vennerslund på Nordfalster,« funderer David Arnholm.

Lolland: Gode nyheder hjalp borgmester?

I Lolland Kommune har Holger Schou Rasmussen beholdt sin borgmesterpost, trods fuld opbakning til omdiskuterede vindmøller ved Bogø Inddæmning ved Nakskov.

David Arnholm, nyhedsredaktør for det regionale medie Folketidende, noterer sig dog, at vindmøllemodstanderpartiet Din Stemme har haft et acceptabelt valg.

Allerede for fire år siden blev de valgt ind, blandt andet på baggrund af stor modstand mod vindmøller. De har haft en lille tilbagegang, men beholder to mandater. Enhedslisten, som også er kritisk over for vindmøllerne, er gået lidt tilbage.

»Det er svært at sige, at debatten ikke har haft indflydelse, men et eller andet sted kan det også have spillet ind, at der for borgmesteren kom et par gode nyheder op mod valget,« siger David Arnholm.

Han peger på, at virksomheden Dansk Biokemi for nyligt har meldt, at de vil etablere et hvederaffinaderi på havnen i Nakskov, hvor de blandt andet vil lave biobaseret plast. Borgmesteren taler meget om grønne arbejdspladser og forbinder det med opstillingen af energianlæg.

De otte møller, som Hofor vil opføre ved Bogø Inddæmning (som ikke ligger ved Bogø ved Falster, vel at mærke), vil være fem kilometer fra Nakskov. Byboerne lader sig dog ikke mærke ved det. Din Stemme går tilbage ved begge af byens valgsteder, trods plakater mod vindmøller.

Bedre ser det ud for protestpartiet ved Dannemare, det nærliggende landdistrikts-valgsted, hvor Din Stemme napper 14,7 procent af stemmerne.

Hjørring: Slagen borgmester peger på vindmøllemodstand

I Hjørring Kommune har Arne Boelt tabt valget. Socialdemokraten har været i modvind over planer om nye, større vindmøller ved Hirtshals. Der skal fældes en fredskov for at få opført nye møller ved Åbyen tæt på byen. Derudover er der planer om nye vindmøller på havnen.

»Det er jo nok en blanding af den modstand, der har været i Hirtshals, lukning af plejecenter i Tornby og også minksagen,« sagde Arne Boelt til Nordjyske.dk efter valget.

Det er dog værd at bide mærke i, at hvor hans parti gik 12,5 procent tilbage i Hirtshals – hvor vindmøller har skabt massiv kritik – er nedgangen større i Tornby (23,8 procentpoint), hvor kommunen for halvandet år siden besluttede at lukke et plejecenter.

Svendborg: Borgmester tabte stemmer lokalt, men vandt kommunen

For eller imod tre nye landmøller blev en del af valgkampen i Svendborg Kommune, har Fyns Amts Avis berettet.

Borgmester Bo Hansen (S) var for tre nye landmøller. Udfordreren i Svendborg, Venstres spidskandidat Mette Kristensen, havde tværtom markeret sig som modstander af møllerne på 150 meter ved Broholm Gods.

Socialdemokraten endte med at cementere sin magt ved at gå frem med seks procentpoint.

Ved det lokale valgsted, Gudme, hvor Broholm ligger, har socialdemokratiet mistet seks kryds ved liste A. På grund af en generel lavere valgdeltagelse er partiet dog gået et procentpoint frem i valgområdet, hvor møllerne efter planen skal sættes op.

Venstre er gået markant frem i det lokale valgsted med 108 ekstra vælgere, der satte kryds ved liste V. Det er en fremgang på 14,6 procentpoint.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce