0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration lavet af Energistyrelsen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vild vindnyhed om Thor-parken i Nordsøen skaber nyt pres mod regeringen

Lodtrækning skal afgøre, hvem der vinder udbuddet om Thor Havvindmøllepark i Nordsøen. Det skyldes, at alle konsortierne er klar på støttefri udvikling – og endda betaling til staten. Aktører presser staten for fart på udbygningen af havvind.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Torsdag morgen tikkede en nyhed ind, som har fået et væld af energi- og klimaaktører til at reagere. De ser nyheden som et tegn på, at staten har alle mulige gode grunde til at få ekstra fart på vindudbygningen.

Energistyrelsen melder, at det er en lodtrækning onsdag næste uge, som skal afgøre, hvilket konsortium som skal opføre Thor Havmøllepark i Nordsøen.

Det er Danmarks største havmøllepark, når den tilkobles med 1 GW i senest 2027.

Udbuddet havde følgende mekanik: Det kan både ende med, at staten skulle give penge til den vindende energiudvikler, eller omvendt at penge skulle flyde modsatte vej, ind i statskassen. Konsortierne skulle melde hvilken strømpris, der skal afgøre, om pengene flyder enten den ene eller anden vej.

Flere selskaber har sat lavest mulige strømpris: 0,01 øre. Det vil sige, at i de 30 år koncessionen pågår (kan udvides med fem år) skal der falde penge til staten i al den tid, hvor strømprisen er over 0,01 øre. I alt kan staten stå til at modtage 2,8 milliarder kroner i perioden.

Ikke nok med det. I tidligere havvindparker har strømforbrugerne – via Energinet – stået for ilandføring af strømmen. Det er en bekostelig affære, fordi det kræver dyre kabler og transformaterstationer. I Thor er det den vindende part, som selv må betale for det. Energistyrelsen anslår, at parken koster 15,5 milliarder kroner at opføre.

Ved en havmøllepark er der mange forhold, som afgør, hvor nem udbygningen er – blandt andet jordbund, havdybde og afstand til land.

Flere aktører presser nu staten for at få sat gang i vindudbygningen til havs – og få gang i en åben dør-ordning, hvor vindudviklerne selv kan pege på gode muligheder for havvind.

Ulrich Bang, markedschef hos Dansk Erhverv, opfordrer i en skriftlig kommentar tilsendt Klimamonitor, at staten åbner for adgangen til vindudbygning.

Den gode nyhed om Thor er samtidig »en trist dag for de danske elforbrugere«, fordi staten bremser udbygningen

»Den lukkede proces med få statslige udbud holder udviklingen af havvind i Danmark tilbage,« mener Ulrich Bang.

»Lad os i stedet få en reel åben dør-ordningen og udvide den til meget større dele af søterritoriet. For hvis vi lader markedet bygge flere parker, kan Danmark blive nettoeksportør af grøn strøm, hvilket vil være den bedste garanti mod at de høje elpriser, vi ser i dag,« lyder det fra markedschefen.

Radikales klimaordfører, Rasmus Helveg Petersen, erklærer det i en pressemeddelelse som det ’absolutte topkrav’ til finanslovsforhandlingerne, at der kommer mere vedvarende energi. Partiet vil have otte, nye store havvindmølleparker inden 2030.

Karsten Capion, chefanalytiker hos tænketanken Concito, ser det som tegn på, at der skal gang i udviklingen.

Dansk Energi:

Rådet for Grøn Omstilling:

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden