0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Regeringen og støttepartierne SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet har indgået en aftale om en finanslov for 2021. Finanslovsaftenen blev præsenteret på et pressemøde. Fra venstre Alternativets MF Torsten Gejl, SF's partileder Pia Olsen Dyhr, finansminister Nicolai Wammen (S) og Radikale Venstres partileder Sofie Carsten Nielsen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fakta: Finanslov stifter nye millionpuljer til CO2-opgørelser og energifællesskaber

Finanslov 2022 rummer blandt andet 20 millioner kroner over fire år til CO2-opgørelser og klimamærkning hos SMV’er.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lørdag var der ekstra havvind og CO2-fangst i grøn delaftale for Finanslov 2022.

Mandagens fulde finanslovsaftale har ekstra klimaelementer: støtte til klimaopgørelser, standardisering af ESG-data og energifællesskaber ... og plantebaseret kogekunst!

Klimamonitor giver dig overblikket over de nye elementer mandag.

Klimaopgørelser hos SMV’er

Partierne bag – et snævert flertal på venstrefløjen inklusive Kristendemokraterne – afsætter penge til en pulje til certificering af CO2-opgørelse og klimamærkning.

»Puljen skal understøtte, at små- og mellemstore virksomheder kan få certificeret deres opgørelse af eget klimatryk (inkl. scope 1, 2 og 3), fx via relevant klimamærkning,« står der i aftalen.

Puljen udmøntes efter en ansøgningsrunde, og der afsættes årligt fem millioner kroner i 2022-2025.

Standardisering af ESG-data og Klimakompas

Partierne afsætter 54,7 millioner kroner i alt i perioden 2022-2025 til standardisering af virksomheders ESG-data og yderligere udvikling af klimakompasset.

Klimakompasset – lavet af Erhvervsstyrelsen – giver overblik over virksomheders udledning af drivhusgasser og giver idéer til, hvordan man målrettet kan nedbringe din virksomheds klimaaftryk.

Pulje til støtte af lokale energifællesskaber

En pulje skal støtte lokale energifællesskaber og lokal forankring af klimaomstilling. Puljen udmøntes efter en ansøgningsrunde. Der afsættes fem millioner kroner årligt i 2022-2025.

Grønne, digitale løsninger

Folketingsflertallet afsætter penge til digitalisering, hvor klima og grønne løsninger er nævnt specifikt som emne. Der afsættes 54,2 millioner kroner i alt i perioden 2022-2025 til arbejdet med åbne offentlige data eksempelvis til brug for forskere.

I samme periode afsættes 142,8 millioner kroner til en fond, der skal accelerere den offentlige sektors anvendelse af nye teknologier som for eksempel kunstig intelligens. Klima og forsyning nævnes som prioriterede områder, men pengene kan også bruges til eksempelvis sundhed og administration.

Klimatilpasning og varsling af oversvømmelser

Der afsættes i 2022-2025 68,5 millioner kroner til bedre data om vand for mere helhedsorienteret og datadrevet klimatilpasning og varsling af oversvømmelser.

Rådet for Grøn Omstilling

Rådet for Grøn Omstilling, en uafhængig miljøorganisation, får tre millioner kroner i 2022.

Plantekurser til kokke

Aftalepartierne er derfor enige om at styrke AMU-kurser for køkkenprofessionelle herunder med fokus på plantebaseret mad, samt til udvikling af en diplom-efteruddannelse i plantebaseret kost til ernæringsprofessionelle. Der afsættes tre millioner kroner i 2022.

Håndværkerfradrag afskaffes

De seneste år har borgere kunnet bruge håndværkerfradraget til energirenoveringer, eksempelvis nye vinduer. Fradraget afskaffes fra 1. april på grund af overophedet bygge- og anlægsmarked. Afskaffelsen er permanent.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce