0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hans Søndergård/Dansk Industri
PR-foto: Hans Søndergård/Dansk Industri

Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI,

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske erhvervsgiganter går sammen om at håndtere milliard-dyrt emballagesystem

Brancheorganisationer stifter ’Dansk Emballage Producentansvar’ for fødevareemballagens fremtidige håndtering.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og detailparaplyen DagSam har dannet foreningen ’Dansk Emballage Producentansvar’.

Det skriver organisationerne i en pressemeddelelse.

Foreningen skal etablere og drive en organisation, som skal sikre, at emballage som plastikbakker, syltetøjsglas og mælkekartoner bliver indsamlet og genbrugt eller genanvendt.

Baggrunden er, at EU-kravet om udvidet producentansvar træder i kraft for emballage fra 2025. Tidligere er batterier, elektronik og biler blevet pålagt sådan et ansvar.

Det er EU’s emballagedirektiv, som Folketinget er på vej til at implementere i dansk lovgivning, der udvider et udvidet producentansvar til også at omfatte emballage senest i 2025.

Argumentet for at pålægge producenterne et ansvar er, at det får erhvervet selv på banen i forhold til at udvikle emballage, der nemmere kan genbruges og genanvendes – fordi det mindsker omkostningen.

I dag har producenterne ikke et tydeligt incitament – andet end branding og csr-politik – til at fremme genanvendelse. Det skyldes, at det er kommunernes affaldsselskaber, som indsamler og betaler for afskaffelsen, betaling af affaldsafgift og så videre. Det er altså forbrugerne selv, via betaling til affaldsselskaberne, som står med den økonomiske byrde.

Hårdt skåret op kan eksempelvis en chips-producent lave emballage i både paprør, metal og plast, selv om det gør genanvendelsen yderst vanskelig, fordi de ikke selv skal håndtere affaldsproblemet.

2 milliarder årligt

Senest i 2025 overgår ansvaret – også det økonomiske – fra kommunerne til erhvervet. De fire organisationer forventer, at regningen løber op i op mod to milliarder kroner årligt.

Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI, bliver formand for den nye forening. I pressemeddelelsen udtaler hun, at »erhvervslivet trækker i arbejdstøjet«.

»I dag ender det meste emballage på et forbrændingsanlæg, men nu sørger vi for, at meget mere emballage bliver genbrugt og genanvendt,« siger Karin Klitgaard.

Den nystiftede forening vil etablere en organisation, som – på vegne af producenterne – skal sikre, at den brugte emballage bliver indsamlet og behandlet. De fleste danskere kender allerede en lignende konstruktion fra pantsystemet. Det nye system vil dog som udgangspunkt fungere uden pant.

»Virksomhederne er klar til at tage ansvaret og gøre emballage mere bæredygtig. Erhvervslivet er en vigtig driver, når det gælder den grønne omstilling, og vi er overbeviste om, at dette samarbejde vil nå langt,« siger Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv i presse.

Den nye organisation vil sikre konkurrence og udvikling i genanvendelsesindustrien, mener John Wagner, adm. direktør i DSK på vegne af DagSam, som består af MLDK, Mærkevareleverandørerne, og detailhandel, blandt andet Coop, Salling og DSK, De Samvirkende Købmænd.

»Affaldsvirksomheder kommer til at dyste om at være de bedste til at indsamle og behandle den brugte emballage. Det er effektivt og vil skabe innovation, når forureneren i fremtiden skal betale omkostningerne,« siger John Wagner.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce