0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lukas Barth/Ritzau Scanpix
Foto: Lukas Barth/Ritzau Scanpix

Dette atomkraftværk i Gundremmingen lukkede ved årsskiftet..

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-Kommissionen vil male gas og atomkraft grønt

EU-udkast om grønne investeringer i energi får kritik af Tysklands nye regering, der taler om ’greenwashing’.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EU-Kommissionen får kritik for at ville give naturgas og atomkraft et grønt stempel ved at betegne investeringer i de energiformer som ’grønne’.

Det er et udkast til nye regler fra EU-Kommissionen, EU’s taksonomi for grønne investeringer, der lægger op til nye kriterier for, hvornår en investering kan blive betegnet som bæredygtig eller klimavenlig.

I udkastet står investeringer i naturgasprojekter og nye atomkraftværker med på listen over, hvad der kan betegnes som bæredygtigt. Hvis altså der sættes et maksimum for, hvor stor en mængde CO2 et sådant projekt udleder. Gasprojekter godkendt inden 2030 får lov til at betegne sig som en overgangsteknologi, såfremt der udledes maksimum 270 gram CO2e per kWh.

Hvad angår atomkraft skal der ligge en plan for blandt andet ansvarlig opbevaring af radioaktivt affald. Det fremgår af forslaget, som nyhedsbureauerne Reuters, AFP og dpa har set.

EU-Kommissionen ventes at fremlægge sit forslag til ny kategorisering i energiproduktionen senere i januar.

Allerede inden præsentationen lyder der skarp kritik fra den nye tyske regering.

Økonomi- og klimaminister Robert Habeck fra partiet De Grønne siger, at Tyskland ikke kan bakke op om forslaget, som det ser ud nu.

Habeck, der også er vicekansler, kalder det over for nyhedsbureauet dpa særligt problematisk, at EU forsøger at stemple atomkraft som bæredygtig.

Han mener, at forslaget ’udvander det gode bæredygtighedsmærke’. Og at det lugter af såkaldt greenwashing, hvor man forsøger at få tingene til at fremstå grønnere, end de reelt er, skriver dpa.

Naturgas udleder kun halvt så meget CO2 som kul. Men gasproduktion er forbundet med udledning af gassen metan, der også er skadelig for klimaet.

Men der er dyb uenighed mellem EU-landene om, hvilke energiformer der er grønne, Nogle ønsker en overgangsperiode med gas.

Og diskussionen har kørt i årevis. EU lovgiver ikke som sådan om atomkrafts lovlighed. Det er et fast princip, at landene selv bestemmer over, hvilke energikilder de anvender. Derfor bliver netop spørgsmål om investeringer og støtte vigtige i det ideologiske opgør.

Lande som Tyskland, Østrig og Luxembourg er imod atomenergi.

Andre EU-lande som Tjekkiet, Finland og Frankrig får størstedelen af deres energi fra atomkraft. De ser atomkraft som helt afgørende, hvis EU skal nedbringe udledningen af drivhusgasser og nå klimamålene.

EU’s kategorisering af de forskellige energiformer er afgørende, når milliarder af euro skal investeres i nye teknologier og renere energiproduktion. Det skriver netmediet Politico.

De enkelte EU-lande og eksperter skal nu nærstudere forslaget fra EU-Kommissionen, inden det efter planen fremlægges senere på måneden.

Hvis et flertal af EU-landene eller et flertal i EU-Parlamentet er imod det, kan de nedlægge veto mod det.

ritzau/fkk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce