0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Arkivfoto af parcelhuse.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

CO2-scenarieværktøj skal understøtte DK2020-planer

KL, Energistyrelsen og Danske Regioner satser på inden årets udgang at præsentere et digitalt scenarieværktøj til tværkommunalt arbejde og opstilling af mere realitetsnære CO2-scenarier.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danske kommuner skal senest i 2050 være klimaneutrale. Det kræver et overblik over hvilke indsatser og virkemidler, der skal tages i brug.

Kommunernes Landsforening (KL) har derfor taget initiativ til udviklingen af et digitalt CO2-scenarieværktøj, som skal hjælpe kommunerne med at opnå klimamålet.

»KL’s opgave er at støtte denne indsats,« siger direktør hos KL, Laila Kildesgaard.

»Det gør vi ved at give kommunerne en metode og et digitalt værktøj, der er nødvendigt for arbejdet med klimaplaner og CO2-reduktion – og som kommunerne har manglet,« siger hun i en pressemeddelelse.

Selve udviklingen af CO2-Scenarieværktøjet er lagt i hænderne på Ea Energianalyse og PlanEnergi.

Værktøjet skal gerne være klar til brug i slutningen af 2022 og foruden CO2-neutralitet bidrage til det videre arbejde i det kommunale klimaprojekt DK2020, hvor kommunerne udarbejder klimahandleplaner med udgangspunkt i C40’s Climate Action Planning framework (CAPF.)

Bedre sammenligningsgrundlag

Scenarieværktøjet skal udgøre en overbygning til Energistyrelsens Energi- og CO2-regnskab.

Værktøjet skal samtidig kunne bruges af alle kommuner og regioner, uanset hvilken klimaberegningsmetode, de i forvejen bruger.

KL har i sit klimapolitiske udspil ’CO2-reduktion i kommunerne’ peget på, at alle kommuner fremadrettet bør bruge Energi- og CO2-regnskabet for at få en fælles kommunal opgørelsesmetode. En fælles opgørelsesmetode vil blandt andet understøtte tværkommunalt arbejde og muliggøre sammenligning, vidensdeling og ensartede konteringsmetoder.

»Vi håber, alle vil tage godt imod det nye scenarieværktøj, når det er færdigt, og at kommunerne vil få gavn af værktøjet og de bagvedliggende data i arbejdet med at udarbejde og realisere klimahandleplaner« siger kontorchef i Energistyrelsen, Mikkel Sørensen i en pressemeddelelse.

Manglende værktøjer til scenarieberegninger

Udfordringen for kommunerne lige nu er, at kun meget få kommunale klima- og energimedarbejdere kan udvikle og arbejde med de eksisterende scenarie-værktøjer.

Læg hertil at de eksisterende scenarie-værktøjer oftest er et meget kompliceret excel-baseret regneark, der kræver høj ekspertviden og ekstern konsulenthjælp.

Aktualitetsperioden for scenarierne er desuden begrænset, og mulighederne for at ændre, tilpasse og forny scenarierne løbende er ressourcekrævende og bekostelige.

Begrænsningerne gør, at scenarieberegninger i dag ikke fungerer optimalt.

Ifølge KL, Energistyrelsen og Danske Regioner er der derfor brug for et digitalt CO2-scenarieværktøj, der løbende med nye nationale mål, klima-planer, regler og teknologiske udviklinger kan være med til at hjælpe kommuner og regioner med at identificere potentialer, udvikle strategier for konkrete handlinger og fastsætte klimamål og dermed nå klimaambitionerne.

Det nye værktøj vil dog ikke til fulde erstatte al den professionelle hjælp som har brug for til udarbejdelse af deres DK2020-planer .

»Vi vil og skal blive bedre til at planlægge de offentlige klimaindsatser ud fra ensartede data, metoder og scenarier,« siger vicedirektør hos Danske Regioner, Tommy Kjelsgaard.

KL har på vegne af partnerskabet indgået kontrakten med Ea Energianalyse og PlanEnergi om at udvikle det kommende CO2-scenarieværktøj, der altså skal stå færdigt til brug i slutningen af 2022.

»Vi lægger desuden vægt på gennemsigtighed omkring beregningsgang og forudsætninger, så værktøjet ikke bliver en black-box for brugerne,« udtaler projektleder hos Ea Energianalyse Anders Kofoed-Wiuff i pressemeddelelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere