0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil sende emballageregningen for plast til virksomhederne

Med et nyt forslag vil regeringen sikre mere klimavenlig emballage. Del af affaldsgebyr skal væk fra borgerne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I et forsøg på at sikre mere klimavenlig emballage og skære ned på forbruget vil regeringen sende regningen til virksomhederne.

Regeringen foreslår et udvidet producentansvar, så virksomhederne overtager en del af danskernes affaldsgebyr.

Her får producenten, der sender emballagen ud til danskerne, ansvaret for at betale for håndteringen af affaldet, efter at det er indsamlet af kommunerne.

»Vi lægger op til at tage et af de store tigerspring i forhold til at omstille til en mere cirkulær økonomi i Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Et udvidet producentansvar for emballage er et EU-krav. Det skal være indført i alle medlemslande senest 1. januar 2025.

Forslaget er altså regeringens oplæg til, hvordan det skal ske. Det skal der snart forhandles om politisk.

Cirka 41.000 virksomheder står til at blive omfattet. De vil skulle afholde udgifter for håndtering af emballageaffald fra husholdninger på cirka 1,5 milliarder kroner.

Det vurderes at ville give cirka 600 kroner mindre - eksklusive moms - til hver husholdning i affaldsgebyr om året og en total CO2-reduktion på 120.000 ton.

Regningen skal give virksomhederne et incitament til at reducere mængden af emballage. Det skal også give et incitament til at designe emballage, der kan genbruges.

Producentansvaret skal give et væsentligt bidrag til de danske klimareduktioner.

»Vi har europarekord i at producere husholdningslignende affald. Så hvis vi gerne vil knække affaldskurven, kræver det ikke kun, at vi håndterer affaldet bedre, men at vi designer grønnere helt fra start, siger ministeren.

Helt konkret skal regningen betales, ved at producenterne laver kollektive ordninger, som varetager arbejdet på området.

Hvor stort et bidrag den enkelte producent skal betale, varierer. Blandt andet efter emballagens miljøpåvirkning.

»Det bliver en af de store, strukturelle forandringer i affaldssektoren, når vi går til at sige, at det er dem, der producerer varerne, som allerede inden de er på hylderne, skal tænke på, hvordan man kan genanvende.

»Jo bedre man er til det, jo billigere slipper man også, siger Lea Wermelin.

ritzau/Rasmus Svaneborg

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere