0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Brian Karmark/Ritzau Scanpix.
Foto: Brian Karmark/Ritzau Scanpix.
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Prisbelønnede iværksættere med misvisende CO2-regnskab begærer konkurs

Freshland smider håndklædet i ringen efter kritik af, at særlig opbevaring skulle kunne nedbringe hele 88 procent af drivhusgas-belastningen fra fødevarer.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Fordi vi skærer de her meget store udledere fra, som er køleopbevaring og modningskamre, så kan vi også reducere CO2’en med 88 pct. og madspild med 10 pct.«

Sådan lød det fra medstifter og adm. direktør for fødevarevirksomheden Freshland Mathilde Jakobsen på en scene i KB-hallen i 2018.

Dansk Industri (DI) var vært og Freshland blev rost for sin måde at nedbringe klimabelastningen fra fødevarer på. Blandt andre EU og Frederiksberg Kommune har også givet Freshland stiftet i 2015 en pris for sin metode til at nedbringe hele 88 procent af CO2-belastningen fra fødevarer på.

Men nu er det slut for Freshland. Selskabet har begæret konkurs, skriver Børsen Bæredygtig.

Virksomheden var ellers vokset til omkring 50 ansatte med en omsætning på over 40 millioner kr. i 2020 og et mål om at nå mere end 100 millioner kroner i indeværende år.

Konkursbegæringen kommer i kølvandet på, at netop Børsen har afdækket, hvordan Freshland i årevis har smykket sig med de misvisende klimatal trods klager fra samarbejdspartnere om misvisende LCA´er.

Det er nemlig alene klimabelastningen fra selve kølelagrene, som Freshland potentielt kan reducere med 88 procent. Alle andre led i værdikæden såsom dyrkning og transport er der set bort fra.

WWF Verdensnaturfonden har tidligere samarbejdet med Freshland og er blandt kritikere af vildledning af forbrugerne, fordi ifølge WWF er det aldrig blevet undersøgt, hvor stor den faktiske CO2-besparelse er fra kølelagrene, når Freshland arbejder – og slet ikke fra resten af virksomhedens aktiviteter, skrev Børsen Bæredygtig i november 2021.

Medstifter og adm. direktør for fødevarevirksomheden Freshland Mathilde Jakobsen har ikke anerkendt den grundlæggende kritik, men medgivet, at firmaet burde have kommunikeret bedre. Men nu er det altså slut for Freshland i sin hidtidige form.

Freshland skriver på sine hjemmeside, at selskabets kreditorer såsom landmænd ikke kan forvente betaling for deres fakturaer.

»Vores landmænd vil fortsætte med at sælge deres friske produkter gennem Freshland. Der vil være nogle uafviklede fakturaer i den danske virksomhed. Vi har geninvesteret alt, hvad vi har, men det var desværre ikke nok. Vi har brug for vores landmænd, og vores landmænd har brug for os – vi er sikre på, at vi vil finde en løsning,« står der i teksten underskrevet af stifterne Mathilde Jakobsen og Filipe Leal.

Hertil kommer en coronagæld til det offentlige, oplyser de.

Børsen Bæredygtig skriver, at adm. direktør Mathilde Jakobsen ikke har ønsket at stille op til interview om konkursen. Erhvervsavisen ville bl.a. gerne spurgt om Freshlands forsøg på at flytte sine aktiviteter over i nyt nyt selskab, og om det er fair over for kreditorer og ansatte at erklære det konkurs.

»Det er ikke et spørgsmål om fairness. Der var ikke noget alternativ. Det var ikke levedygtigt. For at fortsætte blev vi nødt til at omstrukturere,« skriver Mathilde Jakobsen i en sms til Børsen Bæredygtig.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere