0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Erhverv: Politikerne skal hastegodkende vedvarende energi

Der er brug for enten en ny åben-dør-model for havvind, eller også skal staten afholde en masse udbud, skriver Kristian Lund Kofoed, politisk chefkonsulent i Dansk Erhverv, i dette debatindlæg.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er nu over en måned siden, at Putin invaderede Ukraine, og gjorde det klart for alle, at energipolitik er sikkerhedspolitik. To gange siden invasionen er FN’s klimapanel kommet med rapporter, som viser, at verden hastigt er på vej mod 2,7 graders opvarmning. Samtidig har alle danskere mærket de stærkt stigende energipriser på pengepungen.

Alle tre forhold understreger, hvor meget det haster med at bygge mange flere vindmøller og solceller. For hverken klimaforandringerne eller Putin venter på, at vi nøler.

Derfor skal udbygningen gå langt hurtigere, end tilfældet er i dag.

Det går nemlig desværre alt for langsomt med at få opført vedvarende energi i Danmark. Ikke fordi teknologien ikke er moden. Det er den i allerhøjeste grad. Ikke fordi pengene ikke er der. Den grønne investeringslyst har aldrig været større.

Men fordi rammevilkårene for grønne virksomheder ikke giver gode nok betingelser for og incitamenter til at opstille ny vind og sol. For eksempel har European Energy indtil videre brugt næsten 10 år på at få lov til at opføre vindmølleparken Omø Syd, som vil kunne levere CO2-neutral grøn strøm til 350.000 danskere – helt støttefrit.

Det er særdeles positivt, at miljøminister Lea Wermelin (S) nu vil se på, hvordan naturbeskyttelse og klimaomstilling bedre kan gå hånd i hånd.

Et andet eksempel er, at man politisk har skabt voldsom usikkerhed om afregningsgrundlaget for den grønne strøm ved at fjerne den tidligere ordning, inden de nye tariffer er trådt i kraft eller blot godkendt.

Vi har med andre ord behov for en politisk akutindsats for vedvarende energi i Danmark.

Konkret skal vi hastegodkende ansøgninger for vedvarende energi-projekter. Vi skal give tilladelse til 4-6 gigawatt havvind til Power to X-projekter gennem en markedsdrevet åben dør-udbygning, alternativt lave mange statslige udbud på én gang. Derudover skal udbuddet af Energiø 1 gennemføres hurtigst muligt, så øen og havvindmøllerne kan stå klar inden 2030.

Endelig skal elnettet udbygges langt hurtigere, så nettet er klar til at transportere al den grønne strøm, vi skal producere i Nordsøen, og bruge i vores varme, transport og i virksomhederne.

En langt hurtigere grøn omstilling er i Danmarks interesse både klimamæssigt, sikkerhedspolitisk og økonomisk. Lad os gøre 2022 til vinden og solens år.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce