0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ved Greenlab Skive er der både vindenergi, biogas og PtX.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

KL foreslår »energiøer på land«

Kommuner vil udvikle energiparker i samarbejde med kommercielle aktører.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kommuner bør blive en centrale aktør til at skabe store energiparker til lands, skriver KL og en pensionskasse i et fælles debatindlæg bragt i Jyllands-Posten.

»Vi foreslår kort sagt at etablere såkaldte energiøer på land,« skriver formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg Birgit S. Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, formand for KL’s Adhoc-udvalg for klimasamarbejde Frank Schmidt-Hansen og Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension.

Konceptet vil hjælpe til stor, hurtig udbygning på arealer, der er nemme at koble op til elnettet, lyder det i indlægget. Også biogasanlæg og PtX-fabrikker kan etableres i sådanne ’energiøer’.

De foreslår at hente inspiration hos byudviklingen.

De seneste år har en række kommuner etableret byudviklingsselskaber, som ejes sammen med en privat investor, typisk en pensionskasse. Aalborg, Holstebro og Køge er eksempler på kommuner, som har byudviklet store områder sammen med en ekstern aktør på den vis.

De har identificeret problemet, at der mangler opbakning blandt naboer til nye vindmøller og solceller.

Kommunen kan med et offentlig-privat samarbejde nemmere kontrollere, at naboer oplever gavn af projektet, vurderes det.

»På den måde vil vi dels kunne sikre mere opbakning fra de lokale borgere, dels sikre at vi bruger den sparsomme fysiske plads og den eksisterende infrastruktur mest fornuftigt,« skriver KL og pensionskassen.

Konceptet læner sig opad to tendenser: sektorkobling og hybridparker.

I sektorkobling kan forskellige aktører udnytte hinandens ressourcer. Eksempelvis Green Energylab i Skive samplacerer PtX-anlæg og biogas med vindmøller, så elektricitet, restvarme og CO2-restprodukt kan udnyttes på tværs.

En anden tendens er samkobling af vindmøller og solceller. De to teknologier har vidt forskelligt produktionsmønster, og eksempelvis rådgivningsvirksomheden Ea Energianalyse har i et notat for Dansk Solkraft vurderet, at det derved giver god mening med samplacering, så de dyre elnet derved kan udnyttes optimalt, og så behovet for yderligere netudbygning mindskes.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce