0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fjernvarmeværk på Sjælland vil nedlægge sig selv

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

KL og Dansk Fjernvarme vil gerne have en ’Automatisk ja tak’-ordning, hvor boliger med fossil opvarmning automatisk kobles på udbygningen, medmindre de klart siger nej til fjernvarme.

Regeringen har ikke lagt op til at indføre denne ordning.

En sag fra Vestsjælland giver måske et fingerpeg om, hvorfor de ledende politikere har en aversion imod det, der minder om de tidligere tiders tilslutningspligt.

Næstveds byråd skal 31. maj tage stilling til, om Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk, et andelsselskab, skal have lov til at nedlægge sig selv, skriver Sjællandske Medier.

Det er blandt andet dyr fjernvarme, som er baseret på naturgas, som skaber problemer.

Klimamonitor har ringet til fjernvarmeformand Christian Olsen Bidstrup for at høre, hvorfor de ikke – som andre fjernvarmeværker – kan overgå til den energieffektive varmepumpeløsning, som staten via gunstige rammevilkår forsøger at udbrede.

Faktisk har en beregning fra fjernvarmeselskabets ingeniør vist, at en varmepumpeløsning ville være den billigste for forbrugerne, beretter Christian Olsen Bidstrup.

Når det alligevel ikke er, hvad bestyrelsen har indstillet til – og som en generalforsamling har bakket op om – skyldes det generel mismod mod fjernvarmeværket.

Værket har i dets 25 års levetid haft økonomiske problemer, og på et tidspunkt gav kommunen en garanti på fem millioner kroner. Det krævede dog, at der blev indført en forblivelsespligt. Ergo kunne fjernvarmeforbrugerne ikke forlade fjernvarmen, også selv om de kunne få et billigere alternativ.

»Du kan ikke tvinge folk ind i et fællesskab, hvis ikke de vil være der. Det er dømt til at gå galt,« siger Christian Olsen Bidstrup.

Der har derfor været udbredt »ballade« om fjernvarmeværket.

I dag er der ingen gæld i fjernvarmeværket eller ledningerne, siger formanden. Kun en kassekredit er nødvendig for at sikre driften. Derfor kan det virke spøjst at nedlægge værket, medgiver han.

»Jeg så ikke andre muligheder, fordi stemningen om varmeværket på grund af de historiske forhold er så dårligt,« siger Christian Olsen Bidstrup.

Han oplyser, at en række borgere dog lige nu overvejer, om de skal skabe en ny fjernvarmeforening, der med den eksisterende infrastruktur kan skabe en varmepumpeløsning. Som formand i den nuværende forening er det dog ikke noget, han kan engagere sig i, før den er nedlagt, fortæller han.

Christian Olsen Bidstrup har to anbefalinger til politikerne i dag:

Den ene er at undgå det, der ligner bindinger til fjernvarmen. Fjernvarmen er i sig selv et stærkt produkt, hvor bindinger er unødvendige, mener han.

Den anden er at mindske bureaukratiet ved fjernvarmen. Foreningen har ifølge ham brugt store summer på advokater. Penge som økonomisk også har tynget fjernvarmeselskabet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce