0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lundgaard og Tranberg Arkitekter
Foto: Lundgaard og Tranberg Arkitekter
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister sætter stjernearkitekt i spidsen: Ny national arkitekturpolitik skal spille nøglerolle i grøn omstilling

Også Lars Autrup, Pil Høyer Thielst, Ellen Braae og Helle Søholt er blandt medlemmerne i ekspertgruppen, der i første omgang skal udarbejde en hvidbog til kulturministeren.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kulturminister Ane Halboe-Jørgensen (S) har torsdag udpeget medlemmerne i den ekspertgruppe, som skal give Folketinget input til en ny, national arkitekturpolitik. Ekspertgruppens formand bliver Lene Tranberg, grundlægger af tegnestuen Lundgaard & Tranberg.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse, hvor det også fremgår, at ekspertgruppen »skal afspejle en innovativ og bæredygtig tilgang til arkitektur og den fysiske planlægning, som samtidig bygger videre på de solide danske arkitekturtraditioner«.

Ane Halboe-Jørgensen siger, at Danmark »står over for en kolossal omstilling af vores byer og bygninger i takt med, at ambitionen om at gøre Danmark fossilfrit i 2050 skal indfries«:

»Her kommer arkitekturen til at spille en nøglerolle – og derfor skal vi have en ambitiøs politik for arkitekturen, som kan sikre grøn omstilling og byer, der er gode at leve i – og som skaber fællesskaber og større social sammenhængskraft,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Udover Lene Tranberg består ekspertgruppen af følgende medlemmer:

 • Pil Høyer Thielst, forkvindesuppleant (arkitekt, partner i Lundgaard & Tranberg Arkitekter)
 • Ellen Braae (professor i landskabsarkitektur på Københavns Universitet)
 • Kent Martinussen (arkitekt og direktør i Dansk Arkitektur Center)
 • Marie Stender (antropolog og forsker på Aalborg Universitet)
 • Ellen Højgaard Jensen (geograf og direktør i Dansk Byplanlaboratorium)
 • Lene Dammand Lund (arkitekt og rektor på Det Kongelige Akademi)
 • Lars Autrup (arkitekt og direktør i Akademisk Arkitektforening)
 • Helle Søholt (arkitekt og direktør i Gehl Architects)
 • Anna Mette Exner (arkitekt og indehaver af Anna Mette Exner Arkitektur)
 • Søren Lund (afdelingschef i Kulturministeriet)

Halsboe: Arkitekturen spiller nøglerolle i grøn omstilling

Ekspertgruppen skal i første omgang udarbejde en hvidbog, der skal indeholde en »grundig udredning af de udfordringer i arkitekt-, bygge- og ejendomsbrancherne, som kan udgøre forhindringer for gennemtænkte løsninger i byggeri og byudvikling af høj arkitektonisk kvalitet«.

Når arbejdet med hvidbogen er færdigt, vil kulturministeren med afsæt i ekspertgruppens hvidbog udforme arkitekturpolitikken.

»Der skabes meget imponerende arkitektur i Danmark. Men jeg mener ikke, at vi som samfund er gode nok til at udnytte det potentiale, arkitekturen rummer til at forbedre vores liv og byer. Derfor glæder det mig, at Lene Tranberg, partner og grundlægger af én af Danmarks mest anerkendte tegnestuer Lundgaard & Tranberg Arkitekter, samt partner Pil Høyer Thielst har sagt ja til at stå i spidsen for arbejdet med en ny arkitekturpolitik for vores land - sammen med de højtkvalificerede medlemmer af ekspertgruppen,« udtaler kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i pressemeddelelsen.

Forkvinde Lene Tranberg udtaler, at ekspertgruppen går til opgaven »med stor ansvarsfølelse, fordi god arkitektur skal rumme »sammenhængskraft mellem natur og mennesker«.

»Vi glæder os derfor over initiativet til at udvikle en ny national arkitekturpolitik og ser det som et vigtigt bidrag til at tydeliggøre, hvad arkitektonisk kvalitet i bredeste forstand kan – og hvad den betyder for os mennesker i vores samfund. God arkitektur kan både styrke og forankre relationer mellem mennesker – og skabe steder, hvor vores fællesskaber formes, lever og udvikles. God arkitektur kan skabe rum til nærvær og udsyn; steder hvor vi kan mærke vores forbundethed og afhængighed af naturen, hvad enten vi lever i byen eller på landet,« siger Lene Tranberg og tilføjer:

»Gennem en grundig og fællesskabsorienteret dialog vil vi arbejde for at skabe de bedste forudsætninger for en indlevet og bæredygtig arkitektur og en bredt forankret forpligtelse overfor kvaliteten af vores byggede miljø.«

I alt afsættes der i perioden 2022-2024 19,5 millioner kroner til udarbejdelsen af en national arkitekturpolitik.

Denne artikel er oprindelig bragt i Byrummonitor.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce