0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biogasanlæg slipper tonsvis af indfanget CO2 ud i det fri

Over en halv million ton CO2 fjernes årligt fra biogas, der opgraderes til naturgaskvalitet. Det kunne lagres eller anvendes på forskellig vis, men slippes i stedet ud i atmosfæren.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Op mod 675.000 ton CO2, eller hvad der svarer til den årlige udledning fra godt 40.000 danskere.

Så meget indfangede danske biogasanlæg i 2021 under opgradering af biogas – og derefter slap de klimagassen ud i atmosfæren. Det viser beregninger foretaget af Ingeniøren baseret på tal fra Energistyrelsen.

I stedet kunne de mange ton CO2 gemmes i undergrunden eller ved hjælp af grøn brint opgraderes på såkaldte PtX-anlæg. Men ingen ved, hvordan den indfangne CO2 i givet fald skulle fragtes til et lager eller PtX-anlæg, og for såvel lagring som PtX er markedet nærmest ikke eksisterende.

»Der mangler en værdikæde helt fra fangst til lagring eller brug af CO2 fra biogasopgradering,« siger Klimarådets formand, Peter Møllgaard, til Ingeniøren og suppleres af klimaanalytiker Tobias Johan Sørensen fra den grønne tænketank Concito:

»Fangsten er ikke det komplicerede. Det er at sikre transport og modning af lagring.«

CO2 indfanget ved opgradering af biogas til naturgaskvalitet er såkaldt biogen CO2, som regnes for klimaneutral, da den indgår i naturens eget kredsløb. Men alt peger i retning af et behov for CO2-fangst, hvis klodens klima skal holdes bare i nærheden af Paris-aftalens mål, og med en samlet pris på lidt under 500 kroner per ton fanget, fragtet og lagret CO2, udgør biogas-CO2’en ifølge Klimarådet et af de allerbilligste potentialer for såkaldt CCS (Carbon Capture and Storage).

På den vis er der ifølge Tobias Johan Sørensen fra Concito grundlag for CCS med meget begrænset støtte. Men det kræver, at der sættes gang i etableringen af den billigst mulige infrastruktur, og det snarest:

»Staten bør gå ind med enten Evida eller Energinet og sikre, at projekter til både rørføring og lagring er på tegnebrættet,« siger han.

En vedtaget, men ikke udbudt, statslig pulje på 2,5 milliarder kroner er første skridt i den retning og skal skaffe negative udledninger på 0,5 millioner ton CO2 allerede i 2025.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce