Klimahjælp til København
ARCs to ansøgninger, som hver især har bestået af omtrent 600 siders dokumenter, har været indsendt under projektnavnet ’ClimAid Copenhagen.’
Ansøgningerne har været indsendt sammen med Copenhagen Malmö Port (CMP), der står for driften af havnene i København og Malmö.
Det viser en aktindsigt fra Klimamonitor i dokumenter udleveret af EU-kommissionen og CINEA Agency (European Climate, Infrastructure and Environment) vedrørende to ansøgninger om tilskud på 960 millioner fra en grøn EU-innovationsfund.
De to parter har anglet efter op til 60 procent af finansieringen til etablering af CO2-fangstanlægget til røggassen på Amager Bakke og transport af den den indfangede drivhusgas til en midlertidig lagringsfacilitet i undergrunden via CMP’s havn på Prøvestenen øst for Amager.
Men i alle ansøgningsrunder er ARC blevet afvist, og udgifterne til CO2-støvsugeren på over 900 millioner kroner må ikke pålægges varme- og affaldskunderne. Det er derfor uvist, hvor pengene til CO2-støvsugningen skal stamme fra.
Formår ARC at indfange 0,5 mio. tons CO2 om året svarer det til en reduktion af 90 procent af ARC’s årlige udledninger af samme drivhusgas. Med totredjedele biogent CO2 vil fangsten tælle som negative emissioner og dermed bidrage til at gøre ARC CO2-neutral eller ligefrem CO2-negativ.
Vis mere
Næsten et CCS-projekt
At ARC fravalgte at søge om penge under kategorien ’CO2 transport and storage’ begrunder ARCs kommunkationschef med, at det ifølge EUIF’s ’Methodology for GHG Emission Avoidance Calculation’ er en kategori, som er forbeholdt projekter, der udvikler lagringsfaciliteter, hvilket ikke er tilfældet for ARCs projekt.
Udskilningsløb om milliarder
Ansøgningsprocessen til EU’s Innovationsfond er et udskilningsløb.
De ansøgninger, der samlet scorer højest ud fra en række forskellige bedømmelseskriterier får lov til at videre. Slutteligt er det altså kun er det ansøgninger med højest scores, der får del i milliarderne.
Ved første runde modtog kun 2 procent af ansøgerne støtte til finansiering af deres projekter til enten at opfange CO2 eller forhindre at drivhusgasser overhovedet udlede. I anden runde modtog 10 procent af ansøgerne støtte.
I begge tilfælde var ARC blandt de højest scores og bedre end henholdsvis 241 andre og 119 andre projekter, men altså stadigvæk uden for feltet af de 8-10 projekter, som slutteligt fik del i milliarderne.
Vis mere