Fortrængningskrav stiger i 2025
Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten valgt i 2020 at afskaffe iblandingskravet og indføre et CO2-fortrængningskrav.
Målet er at fremme »brændstoffer med en høj fortrængning af CO2 såsom »mere avancerede biobrændstoffer og nye brændstoffer som fx Power-to-X«.
3,4 pct. i 2022-24 I udgangspunktet 5,2 pct. i 2025 6 pct. i 2028 7 pct. i 2030 og frem. Forventet CO2 -reduktion er 0,7 millioner ton i 2025 og 1,4 millioner ton i 2030.
Finansiering:
50 mio. kr. årligt i 2022-2024 350 mio. kr. årligt i 2025-2027 700 mio. kr. årligt i 2028 2029 samt 1.000 mio. kr. fra 2030 tilforhøjelser af fortrængningskravet Det var aftalen, at »nationale ILUC-værdier eller lignende, der tager højde for globale effekter ved produktionen af biobrændstoffer, skal indgå i den nationale regulering af biobrændstoffer hurtigst muligt og ikke senere end fra tidspunktet, hvor fortrængningskravet hæves i 2025 under hensyntagen til EU-regulering og inden for de skitserede økonomiske rammer og skønnede CO2 -effekter i denne aftale«.
Vis mere
Selv affaldsbaseret biobrændstof er kontroversielt
Selv affaldsbaseret biobrændstof, kaldet 2. generation, er kontroversielt til biler og lastbiler.
En stor del af affaldsbaseret biobrændstof er i dag baseret på brugt fritureolie og slagteriaffald. På grund af stor efterspørgsel anvendes det dog allerede nærmest altsammen i dag til brændstof. Derfor bør disse ikke anvendes i eksempelvis biler – hvor el eksempelvis er et alternativ – men forbeholdes andre anvendelser, eksempelvis flyfart, lyder en kritik.
En anden kritik er, at der er risiko for, at palmeolie forklædes som brugt fritureolie.
»Uanset om det har været en pomfrit forbi først, så vil efterspørgslen til brændstoffer skabe incitament til at producere meget mere spildt madolie. Og så er konsekvensen palmeolieproduktion i Indonesien og Malaysia, og det er det værste for klimaet. Så hellere flyve på fossile brændstoffer,« sagde Henrik Wenzel, professor ved DTU, til Klimamonitor 22. september 2022 .
Klimamonitor har sågar deltaget på en konference, hvor en repræsentant for en flybrændstofleverandør erkendte risikoen, at palmeolie forklædes som brugt fritureolie. Vedkommende mente dog, at øget kontrol og transparens i værdikæder kan være en løsning.
Der findes affaldsbaserede biobrændstoffer med større muligheder for at finde råvarer. Disse kaldes også ofte avancerede biobrændstoffer. Det kan være cellulosebaseret fra eksempelvis træ. Der er langt mere skov og træaffald i verden, end der er brugt fritureolie og slagteriaffald.
Problemet er, at det kræver langt mere energi at få cellulose nedbrudt og forarbejdet til brændstof. Det er derfor dyrere end olie- og fedtbaserede brændstoffer.
Vis mere