0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ezequiel Becerra/Ritzau Scanpix
Foto: Ezequiel Becerra/Ritzau Scanpix

En medarbejder fra et batteri-genanvendelsesfabrik i Costa Rica.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU skal producere flere kritiske råstoffer selv

Den europæiske industri skal være mindre afhængig af importerede råstoffer fra Kina, mener EU-Kommissionen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EU-Kommissionen har torsdag præsenteret et lovforslag, der skal sikre, at EU’s virksomheder har adgang til kritisk vigtige råstoffer.

Kritiske råstoffer er for eksempel litium og nikkel, der bruges i batterier. Også et metal som silicium er vigtigt. Det anvendes til at lave både solceller og mikrochips til computere.

I dag importerer EU i høj grad kritiske råstoffer. Særligt Kina er en stor leverandør.

EU-Kommissionen ønsker, at EU’s industri skal være mere uafhængig. Det kræver flere miner og mere forarbejdning af metaller, sjældne jordarter og lignende på europæisk jord.

Anna Fenger Schefte, der er seniorrådgiver med fokus på ressourcer i Rådet for Grøn Omstilling, roser EU-Kommissionens udspil.

Især tilladelser til nye mine- og forarbejdsningsfaciliteter skal op i fart dog uden at give køb på etiske og miljømæssige udfordringer, siger hun.

»Det kan blive en udfordring at skabe et kommercielt marked for europæisk producerede kritiske råmaterialer. Vi har højere miljø- og sociale krav, som unægtelig vil gøre dem dyrere end de kritiske råmaterialer, vi i dag sourcer fra lande som Kina. Her er kravene til produktionen og dermed også regningen langt mindre. Den udfordring skal EU adressere,« lyder det fra Anna Fenger Schefte i en pressemeddelelse.

Det foreslår kommissionen i sit udspil:

Målsætninger for strategiske råstoffer

Fremover skal der skelnes mellem kritiske råstoffer og strategiske råstoffer. Sidstnævnte er stoffer, der vurderes at være af særlig strategisk vigtighed.

I 2030 skal mindst ti procent af EU’s forbrug af strategiske råstoffer være udvundet i EU. Mindst 40 procent skal være forarbejdet inden for unionen.

I 2030 skal mindst 15 procent af forbruget komme fra genbrug. Maksimalt 65 procent af forbruget af et givent strategisk råstof må være importeret fra et enkelt land uden for EU.

Hurtigere godkendelser

Der skal etableres en såkaldt one-stop-shop. Her kan virksomheder hurtigere end i dag få godkendelse til alle slags projekter, der vedrører kritiske råstoffer.

Identificering af strategiske projekter

Projekter, der vedrører udvinding, forarbejdning eller genanvendelse af strategiske råstoffe