Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningEU-Kommissionen har torsdag præsenteret et lovforslag, der skal sikre, at EU’s virksomheder har adgang til kritisk vigtige råstoffer.
Kritiske råstoffer er for eksempel litium og nikkel, der bruges i batterier. Også et metal som silicium er vigtigt. Det anvendes til at lave både solceller og mikrochips til computere.
I dag importerer EU i høj grad kritiske råstoffer. Særligt Kina er en stor leverandør.
EU-Kommissionen ønsker, at EU’s industri skal være mere uafhængig. Det kræver flere miner og mere forarbejdning af metaller, sjældne jordarter og lignende på europæisk jord.
Anna Fenger Schefte, der er seniorrådgiver med fokus på ressourcer i Rådet for Grøn Omstilling, roser EU-Kommissionens udspil.
Især tilladelser til nye mine- og forarbejdsningsfaciliteter skal op i fart dog uden at give køb på etiske og miljømæssige udfordringer, siger hun.
»Det kan blive en udfordring at skabe et kommercielt marked for europæisk producerede kritiske råmaterialer. Vi har højere miljø- og sociale krav, som unægtelig vil gøre dem dyrere end de kritiske råmaterialer, vi i dag sourcer fra lande som Kina. Her er kravene til produktionen og dermed også regningen langt mindre. Den udfordring skal EU adressere,« lyder det fra Anna Fenger Schefte i en pressemeddelelse.
Det foreslår kommissionen i sit udspil:
Målsætninger for strategiske råstoffer
Fremover skal der skelnes mellem kritiske råstoffer og strategiske råstoffer. Sidstnævnte er stoffer, der vurderes at være af særlig strategisk vigtighed.
I 2030 skal mindst ti procent af EU’s forbrug af strategiske råstoffer være udvundet i EU. Mindst 40 procent skal være forarbejdet inden for unionen.
I 2030 skal mindst 15 procent af forbruget komme fra genbrug. Maksimalt 65 procent af forbruget af et givent strategisk råstof må være importeret fra et enkelt land uden for EU.
Hurtigere godkendelser
Der skal etableres en såkaldt one-stop-shop. Her kan virksomheder hurtigere end i dag få godkendelse til alle slags projekter, der vedrører kritiske råstoffer.
Identificering af strategiske projekter
Projekter, der vedrører udvinding, forarbejdning eller genanvendelse af strategiske råstoffe