0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Christian Falck Wolff
Foto: Christian Falck Wolff

En af Dan Jørgensens første store opgaver som minister for global klimapolitik var værtskabet for repræsentanter for over 40 lande forud for COP28 i De Forenede Arabiske Emirater til november.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dan Jørgensen: Klimatopmøde bliver det vigtigste siden Paris-aftale

Mandag og tirsdag er jorden frem mod det store klimatopmøde senere på året blevet gødet i København.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det var med et dystert bagtæppe, at ministre og andre repræsentanter fra over 40 lande mandag og tirsdag var samlet til klimamøde i København.

Her skulle de gøde jorden frem mod det store klimatopmøde, der finder sted i De Forenede Arabiske Emirater i november og december.

Mødet fandt sted på ryggen af en dyster rapport fra FN’s Klimapanel, og ifølge Dan Jørgensen (S), minister for global klimapolitik, er det kommende klimatopmøde det vigtigste siden det historiske COP21 i Paris i 2015.

Her blev der indgået en juridisk bindende aftale om at begrænse stigningen i de globale temperaturer til under 2 og helst ikke over 1,5 grader.

»Tiden løber ud, og der er brug for handling«, lyder det fra Dan Jørgensen på et pressemøde efter klimamødet i København.

FN’s Klimapanel sendte mandag en regulær presbold afsted mod verdens politikere inden topmødet senere på året:

Der er stadig et vindue for at sikre en beboelig og bæredygtig fremtid for alle. Men det er hastigt ved at smække i. Underforstået: Der skal handles nu for at mindske drivhusgasudledningen.

Det er dog ikke fordi, at nogle lande direkte på klimamødet har forpligtet sig til at reducere deres udledning yderligere for at få verden på rette kurs mod at holde 1,5 graders-målet i live.

Alle talte dog om vigtigheden af at holde målet i live, siger Sameh Shoukry, der var formand ved klimatopmødet sidste år i Egypten.

»Og den eneste måde at gøre det på er ved at reducere udledningerne og revidere og forbedre landenes NDC’er (nationale klimaplaner, red)«.

Han delte på mødet formandskabet med Sultan Al Jaber, der er formand ved klimatopmødet i De Forenede Arabiske Emirater sener