0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Casper Dalhoff/Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff/Casper Dalhoff
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konservative stemmer imod »dumstædig« regerings affaldslov

Konservative stemmer imod liberalisering af affaldssektoren på grund af usikkerhed om klimaeffekter og økonomiske omkostninger.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Alt for stor usikkerhed« om klimaeffekter får nu Konservative til at melde sig som modstandere af regeringens affaldslov, som torsdag 1. juni skal til endelig vedtagelse i Folketinget.

»Regeringen har lavet et forslag om affald, hvor der er alt for stor usikkerhed, om det leverer de CO2 reduktioner, vi har aftalt. Har virkelig kæmpet for ændringer, og for at der blev taget action på kritikken. Men der er ikke blevet lyttet, og K stemmer derfor imod L115,« skriver klimaordfører for Konservative Mona Juul på Twitter.

Hun havde ellers tidligere appelleret til en udsættelse af lovforslaget. Men Socialdemokratiets politikere svarede sidste uge på en høring på Christiansborg, at den oprindelige aftale allerede er tre år gammel, fra juni 2020, så det så man ikke nytten af.

Moderaterens klimaordfører Karin Liltorp skriver i en skriftlig kommentar, at hun »slet ikke« kan følge Konservatives beslutning.

»Med lovforslaget følger vi udviklingen nøje, og vi er enige om, at vi efter behov bringer yderligere værktøjer i spil for at sikre, at vi opnår det, vi vil,« skriver Karin Liltorp i mailen, som også skriver, at hun er klar til at finde yderligere kompensation til kommunerne, hvis det er nødvendigt.

I forvejen har regeringen dog meldt, at den ikke vil kompensere kommunerne fuldt ud.

Målet med loven er, at kommunerne mister retten til at anvise borgernes affald til egne forbrændingsanlæg. Dermed vil nogle gå konkurs, hvilket ifølge intentionen skal føre til færre drivhusgasemissioner i Danmark og en samfundsøkonomisk gevinst.

Problemet er, at anlæggene kan importere affald og derved undgå konkurs – og endda måske øge affaldsforbrændingen, som i dag ikke udnyttes fuldt ud. Import af affald kan endda ifølge eksperter have en gavnlig effekt, hvis alternativet i andre lande var deponi, hvor der kan ske metan- og lattergasudvikling.

Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard kalder regeringen »dumstædig«.